Anketa: Vlada z najnižjo podporo do zdaj, Gibanje Svoboda še naprej tone

(vir: arhiv)

V decembrski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Delo opravila Mediana, podpora Gibanju Svoboda še naprej pada, najnižja pa je tudi ocena dela vlade v tem mandatu.

 

Če bi bile parlamentarne volitve v nedeljo, bi zmago slavila SDS z 20,8 odstotka podpore, kar je  poldrugo odstotno točko manj kot prejšnji mesec (22,2 odstotka). Za Gibanje Svoboda bi se odločilo 13,4 odstotka vprašanih, kar je še za odstotno točko manj kot novembra. V primerjavi z lanskim decembrom pa ji je podpora bistveno padla.

SD bi izbralo osem odstotkov anketiranih (novembra sedem odstotkov). Levica je s 4,7 odstotka pristala na četrtem mestu (novembra štiri odstotke). Za NSi se je opredelilo 4,5 odstotka anketirancev (novembra 4,7 odstotka).

Vlada se bo od letošnjega leta poslovila z najnižjo oceno dela v tem mandatu, in sicer 2,33 (novembra 2,42). Negativno jo ocenjuje 54,5 odstotka vprašanih (novembra 53,8), srednje 26,7, pozitivno pa 16,8 odstotka (novembra 18,4).

Na barometru priljubljenosti politikov je na vrhu poslanec SDS in predsednik društva Platforma sodelovanja Anže Logar, ki je dosegel tudi največjo rast ocene med vsemi uvrščenimi na lestvico. Na drugo mesto je zdrsnila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Predsednik vlade Robert Golob ostaja na robu lestvice priljubljenosti.

A. V.