Združenje novinarjev razkrilo pogrom, ki se dogaja na RTV Slovenija

Nekateri novinarji RTVS so bili za svoj aktivizem, ki je Golobovi vladi omogočil prevzem RTVS, bogati nagrajeni.

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so v izjavi za javnost opozorili na poniževanja in diskreditacijo, ki jih doživlja 15 novinarjev in urednikov Panorame. Slednje nova uprava RTV Slovenija šikanira zgolj zato, ker so na RTV Slovenije (RTVS) prišli ali napredovali v času prejšnje uprave.

“Gre za metode, ki se jih ne bi sramovali niti najhujši diktatorji,” opozarjajo.

V združenju opozarjajo, da se na RTVS vse od uveljavitve spremembe novele zakona o RTV Slovenija, ki jo je po pritiskih politike omogočilo ustavno sodišče, na RTV Slovenija dogajajo nedopustni politični, osebnostni in drugi pritiski. Že takoj po uveljavitvi novele se je na glas govorilo, da se bo v skladu z napovedjo predsednika vlade Roberta Goloba počistilo z vsemi, ki niso “naši” in niso na pločniku protestirali z aktivisti. To se je dejansko začelo dogajati takoj, ko sta nova odgovorna urednica Polona Fijavž in direktorica TV Ksenija Horvat zasedla položaj.

Najprej so z voditeljskih položajev premestili štiri voditelje osrednjih informativnih oddaj (Valetino Plaskan, Luko Svetino, Igorja Pirkoviča in Nejca Krevsa), s pozicij urednikov osrednjih informativnih oddaj pa so umaknili štiri urednike (Ksenijo Koren, Martina Nahtigala, Jako Elikan in Valentino Plaskan).

Nato je s spremembo Poslovno produkcijskega načrta prišla na vrsto Panorama. Ko so konec decembra Panoramo z letom 2024 z izgovorom o varčevanju dokončno ukinili, je vseh 15 zaposlenih (uredniki, voditelji, novinarji) 29. decembra, torej dva dni pred novim letom, brez kakršne koli obrazložitve ali sestanka vodstva z zaposlenimi, dobilo odredbo o čakanju na delo na domu, ker je vodstvo zatrdilo, da jim ne more zagotoviti dela, opozarjajo v združenju.

Ker je bila odločba podpisana s strani nepooblaščene osebe, so novinarji takoj po novem letu ob prihodu v službo 3. januarja dobili še enkrat isto odločbo, le da sta bila tokrat pod njo podpisana le dva člana uprave RTVS. Nato so bili vsi skupaj na čakanju. Pri odgovornemu uredniku informativnega programa na 2. programu TV Slovenija in parlamentarnega programa Rajku Geriču so hitro ugotovili, da ga ne morejo dati na čakanje, dokler je na funkciji, zato je bil z 10. januarjem pozvan nazaj na delo, ostali so ostali na čakanju. Nato pa so jim začeli ponujati nove pogodbe in sporazum, s katerim naj se odpovedo vsem zahtevkom do RTV.

Pri tem so tri voditeljice dobile novo pogodbo, znižano za 12 plačnih razredov. Ponujen jim je bil 34 plačni razred, to je najnižji novinarski razred v javnem sektorju. Urednica oddaje je dobila novo pogodbo znižano za osem plačnih razredov. Novinarka Panorame je dobila novo pogodbo znižano za pet plačnih razredov. Novinar Panorame in voditelj rubrike je dobil novo pogodbo znižano za dva plačna razreda.

Nove pogodbe sta dobila še dva novinarja-urednika, ki sicer nista delala na Panorami, bila pa sta v ekipi, in sicer novinar-urednik Jaka Elikan je dobil novo pogodbo znižano za 15 plačnih razredov. Tudi njemu je ponujen začetni 34 razred, kljub temu da je že 30 let v novinarstvu in ga pozna vsak, ki se z novinarstvom ukvarja. Novinar-urednik Valentin Areh pa je dobil novo pogodbo znižano za rekordnih 17 plačnih razredov. Tudi Arehu, ki ima doktorat, 30 let dela v novinarstvu, je avtor dokumentarnih filmov, vojni dopisnik … je bilo ponujeno delovno mesto novinarja začetnika na 34 plačnem razredu.

Osem zaposlenih je torej dobilo drastično znižane pogodbe, ki niso bile v skladu z njihovim znanjem, izobrazbo in delom, ki so ga opravljali in za katerega so nesporno bolj usposobljeni od večine novinarjev informativnega programa TVS, opozarjajo v združenju novinarjev.

Zato vodstvo RTV Slovenija pozivajo, naj ustavi pogrom nad novinarji Panorame. “Vsiljevanje novih pogodb o zaposlitvi je v nasprotju z zakonodajo, hkrati pa pomeni grobo izkoriščanje socialne in siceršnje stiske novinarjev. Zahtevamo, da se do dogajanja opredelita svet RTV Slovenija in vladna koalicija, ki je s spremembami zakonodaje omogočila takšne politične pogrome na javnem RTV zavodu,” so zapisali.

A. V.