Zapis dneva: “So ljudje, ki si drznejo soditi prav o vsem!”

Metka Klevišar, slovenska zdravnica, publicistka in prevajalka:

“Pred dnevi sem na radiu poslušala pogovor o tem, kako si nekateri drznejo soditi o ukrepih proti korona virusu in kako zanje virusa sploh ni, ampak je vse skupaj samo izmišljeno, da bi tako laže ustrahovali ljudi. K pogovoru so povabili tudi ljudi iz te skupine, pa seveda ni nihče prišel. Človek skoraj ne more verjeti, da se lahko dogaja kaj takega.

Vsem tem dvomljivcem bi želela, da bi en sam dan preživeli na intenzivnem oddelku, kjer zdravijo bolnike okužene s korona virusom. Ljudje, ki nimajo pojma o medicini, si upajo trditi vse mogoče o tem virusu in to razširjati okrog kot veliko resnico.

Zelo glasni so, tako da preglasijo vse druge in prav to je nevarno. V pogovoru je sodeloval tudi zdravnik internist, ki je priznal, da pri tem virusu marsičesa ne vemo in nas vedno znova preseneča. Prav zato pa moramo biti budni in pozorni na vse.

Najbolj nevarno je, če vse skupaj zanikamo in se delamo, kot da nevarnosti sploh ni. In če se delamo, kot da vse vemo in s tem zavajamo ljudi.”

Metka Klevišar je leta 1969 diplomirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Že kot študentka je zbolela za multiplo sklerozo. Leta 1977 je opravila specializacijo iz onkologije – radioterapije, nato pa se je zaposlila na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Upokojila se je leta 1994. Leta 1995 je s sodelavci ustanovila Slovensko društvo hospic.

Citiran zapis je priljubljena upokojena zdravnica objavila na svoji Facebook strani.

A. L.