Zanimivo: Letno prižgemo preko 16 milijonov nagrobnih sveč

Današnji dan je bil tudi v znamenju sveč in cvetja. Pri tem se pač vsak odloča po svoji volji, navadi in zmožnostih. Mi pa smo izbrskali zanimive podatke o porabi nagrobnih sveč. Te je v preteklih dneh razkrilo Računsko sodišče RS, ko je 24. oktobra 2017 na svoji spletni strani objavilo poročilo o sistemu ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Iz poročila je razvidno, da smo v Sloveniji v letih 2015 in 2016 povprečno porabili 6,4 milijona kilogramov oziroma kar 16,05 milijona nagrobnih sveč. To je nekaj manj kot osem nagrobnih sveč na prebivalca na leto. Prostornina, ki bi jo zasedale te nagrobne sveče, pa predstavlja kar 5500 standardnih kontejnerjev za komunalne odpadke. Vsak ima prostornino sedem kubičnih metrov.

V Sloveniji imamo 112 proizvajalcev, prodajalcev in uvoznikov, 58 izvajalcev javnih služb zbiranja odpadnih sveč, 2 zbiralca s štirimi zbirnimi centri (v Prekmurju, na Gorenjskem in Vrhniki), 1199 upravljalcev pokopališč in 2 predelovalca sveč (ta sta v Ljutomeru – Eko Plastkom in na Jesenicah).

Zanimivo pri tem pa je, da se je število proizvajalcev, pridobiteljev in uvoznikov nagrobnih sveč od 1. januarja 2015 do 1. januarja, torej v dveh letih, zmanjšalo iz 146 na 112.

Računsko sodišče je sicer ocenilo, da sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami v Sloveniji ni učinkovit, saj ministrstvo za okolje in prostor za to nima vzpostavljenega učinkovitega sistema. Vendar pa to ni povezano s tem, ali mi prižgemo svečko več ali ne.

C. R.