Za Golobove varnostnike prerazporedili 134 tisoč evrov

(vir: pixabay.com)

Za plače, povračila stroškov, druge prejemke in materialne stroške, povezane z delom policistov pri izvajanju varovanja, je vlada v četrtek generalnemu sekretariatu vlade mimo proračuna dodelila “približno 134 tisoč evrov”, je razvidno iz sporočila po seji vlade.

Sredstva so odvzeli ministrstvu za notranje zadeve (za leto 2022), gre pa za stroške nove službe za varovanje predsednika vlade Roberta Goloba in njegove družine.

O tej novi službi so na policiji imeli resne strokovne pomisleke, kar se je pokazalo ob konfliktu z notranjo ministrico Tatjano Bobnar in v. d. direktorjem Boštjanom Lindavom. Glavni zagovornnik nove službe je bil Miloš Njegoslav Milović, ki je policiji znan, ker je v kazenskih postopkih.

Vlogo Milovića pri reorganizaciji varnosti v vladi je premier Golob prejšnji mesec, ko je odgovarjal na vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča, poslancem zamolčal in skrival. Čakajo pa ga nova poslanska vprašanja.

Dodajmo, da so bila nakazila plač posameznim zaposlenim v javni upravi (brez osebnih podatkov) doslej vidna v aplikaciji Erar, ki jo upravlja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). V nekaj zadnjih dneh pa so postavko Plače z Erarja umaknili (ukinili).

Golobova koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je sicer konec septembra sprejeli spremembe proračuna, iz katerih je razvidno, da so kabinetu Roberta Goloba povečali sredstva, in sicer za dobrih 1,4 milijona evrov, od tega milijon evrov za “varovanje tajnih podatkov”. To jim ni bilo dovolj, 8. decembra so jim za varovanje mimo proračuna dodelili še 134 tisoč evrov.

Peter Jančič je ob tem zapisal, da se zadnja desetletja s policijsko dejavnostjo v generalnem sekretariatu vlade niso ukvarjali. Tudi to, da je vlada zapisala, da prerazporejajo “približno 134 tisoč evrov” je nekoliko nenavadno. Državni proračun se s približnimi vsotami ne dopolnjuje. (vir)

Vir: https://spletnicasopis.eu/2022/12/09/mimo-proracuna-golob-si-je-za-posebno-varovanje-prerazporedil-134-000-evrov/

M. D.