Golobovo čiščenje strokovnih kadrov

Ministrica Tatjana Bobnar (v odstopu) v državnem zboru (vir: arhiv)

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je predsedniku vlade posredovala odstopno izjavo, Golob bo to v ponedeljek posredoval državnemu zboru, kjer se bodo s to informacijo zgolj seznanili, o tem ne bo nobene razprave.

Hkrati bo Golob obvestil poslance, kdo bo notranje ministrstvo vodil začasno. Novega ministra pa mora predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije Tatjani Bobnar.

Na družbenih omrežjih pa kroži čedalje več sporočil, da naj bi Tatjana Bobnar odstopila zato, ker naj ne bi zamenjala policistov, ki so sodelovali v protestih v času prejšnje vlade.

To ne drži. Bobnarjeva je (domnevno v Tacen) premestila vse, kar so ji naročili (opravila naj bi okoli 80 zamenjav). Uprla se je edino pri nekdanjemu policijskemu specialcu, ki je danes uradni vodja varovanja predsednika vlade Roberta Goloba. Gre za širši javnosti doslej neznanega Roberta Kešperta.

To je tudi oseba, ki jo sicer brez imena in priimka posredno javno omenja odhajajoča ministrica Tatjana Bobnar. O tej osebi so govorili tudi v četrtkovi Tarči na TV Slovenija 1.

Bojan Požar pa je danes na svoji strani pozareport.si zapisal, da se je Kešpert prek Goloba želel osebno maščevati svojemu bivšemu nadrejenemu (šefu) na policiji Martinu Jazbecu, že vrsto let vodji Uprave za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi. Golob je nato od Bobnarjeve zahteval zamenjavo oziroma celo izgon iz policije.

Kar je pri Golobu več kot očitno dosegel Kešpert. Temu se je Bobnarjeva uprla. Poznavalci navajajo, da bi sicer kršila zakon, se sama znašla v kazenskem postopku, česar se zaveda.

Kdo je Kešpert?

Kešpert je bil kot policijski specialec pred leti premeščen, ker so septembra 2017 člani njegove elitne operativne skupine – pred aretacijo – 24 ur skrivali specialca D. M. P., ki je pred tem doma, pijan, brutalno pretepel svojo ženo in bil zaradi tega kasneje tudi obsojen. Na policiji so takrat sprožili notranjo preiskavo in izvedli kadrovske zamenjave, med premeščenimi je bil tudi Kešpert.

Kešperta je Golobu predlagal Miloš Njegoslav Milović, ki se je zdajšnjemu v. d. generalnega direktorja policije Boštjanu Lindavu že 31. maja, ko je bil Golob še mandatar, predstavil kot vodja Golobovega varovanja.

Za Golobovo varnost skrbita obsojeni policijski specialec in domnevno maščevalni specialec, pred leti kazensko premeščen

To glede na znana dejstva pomeni, da zdaj pri Golobu za varnost neuradno skrbi tisti nekdanji policijski specialec (Milović), ki je bil pred kratkim obsojen na dve leti zapora (zaradi gospodarskega kriminala), uradno pa nekdanji policijski specialec (Kešpert), ki je bil pred leti kazensko premeščen.

Razlog GEN-I, sledile naj bi menjave celo na državnem tožilstvu

O tem, da je Golob od Bobnarjeve zahteval takojšnjo zamenjavo na vrhu vodstva Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), smo že poročali. Golob je zahteval imenovanje Darka Muženiča, proti kateremu poteka preiskava evropskega tožilstva zaradi suma zlorabe evropskega denarja.

Razlog za zamenjavo na vrhu NPU naj bi bile preiskave v primeru GEN-I, kjer Golobu očitno zelo gori pod nogami.

Zdaj pa je nekdanji direktor slovenske kriminalistične policije in zdajšnji odvetnik Dušan Mohorko na Twitterju zapisal: “Iz prebranih odgovorov Tatjane Bobnar in generalnega direktorja policije (Lindava) izhajajo razlogi za sum, če ne že utemeljen sum, storitve kaznivih dejanj predsednika vlada. Me zanima ali se že piše ovadba. Kateri zakon predsedniku vlade dovoljuje čiščenje strokovnih policijskih kadrov. In kdo upa to zagovarjati – nevarno postaja.”

Na to se je odzval nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler. Zapisal je: “Ni samo to nevarno! Celo Specializirano državno tožilstvo (SDT) je globoko vpleteno, saj naj bi primer GEN-I odvzeli tožilcu (Boštjanu) Jegliču. Kaj spet mešetari (Drago) Šketa? Ali gre tu za organizirano kriminalno združbo? Kje v demokraciji pa lahko predsednik vlade zahteva, da se policista vrže na cesto z ljubega miru? Bo izredna seja Državnega zbora RS?”

J. M.