Janez Janša med svetovnimi voditelji v Washingtonu

(vir: Twitter)

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je v tem tednu udeležil foruma International Democratic Union (IDU) v Washingtonu, kjer so se srečali desnosredinski politični strokovnjaki, aktivisti in voditelji sveta. Srečanja IDU omogočajo izmenjavo mnenj in razprave v edinstvenem okolju med podobno mislečimi partnerji, ki so zavezani skupnim vrednotam svobode in demokracije.

Janez Janša je sodeloval v pogovoru na temo Vojna v Evropi – kako obnoviti ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Izpostavil je, da so bili na začetku le trije evropski voditelji, ki so verjeli, da se bo Ukrajina borila in da Rusija ne bo uresničila svojega plana ter zavzela Ukrajine v 10 dneh. Dejal je, da je na žalost večina drugih verjela, da bo Rusija zmagala.

Poudaril je, da sta za neuspeh Rusije zaslužna dva pomembna dejavnika: enoten in močen odziv Ukrajine in refroma vojske pod  bivšim ukrajinskim predsednikom Porošenkom. S temi reformami in pomočjo ZDA, Združenega Kraljestva in Kanade je Porošenko zgradil ter posodobil ukrajinsko vojsko, ki je bila pred tem zastarela in po Sovjetskem vzoru.

Predsednik SDS je še opozoril, da zaradi nekaterih strateških napak danes ljudje v Ukrajini trpijo in umirajo. Ena izmed teh napak je bila tudi blokada pristopnih pogajanj Ukrajine in Gruzije v NATO leta 2008. Dejal je, da “če se ne širi NATO, potem se širi nekdo drug. In to si je pomembno zapomniti tudi za v prihodnje”.

Posvaril je pred retoriko, da je ne glede na vse vojno potrebno ustaviti, v duhu katere se ne podpira Ukrajine, ampak mir in mirovna pogajanja. Dejal je, da taka retorika podpihuje dejanja Moskve in skrajno levico v Evropi, ki je tradicionalno proruska.

Obsodil je počasnost odziva Evrope in NATA ter razložil, da je Putin verjel, da lahko izsiljuje Evropo, saj ta ponavadi ne reagira (hitro). Delno je Putin imel prav, kar se je pokazalo v počasnosti dostave vojaške pomoči Ukrajini. “Če bi bilo raketno in protiletalsko orožje dostavljeno pravočasno, v Ukrajini ne bi bilo takega uničujočega učinka na strateško infrastrukturo,” je komentiral Janša. Ob tem je spomnil, da tudi Rusi nimajo neomejenega števila izstrelkov.

Politično gledano je Janša izpostavil, da je Putin pospešil širitev Nata. Pred letom dni ni nihče verjel, da se bo Finska pridružila NATU ali da bo Evropa povečala vojaške izdatke. Poleg tega, prvič v zgodovini potekajo resne razprave, kako uskladiti orožarsko logistiko, ki se je izkazala za velik problem. Opozoril je tudi, da kljub temu, da Evropa veliko troši za vojsko, poraba ni racionalna.

Ob koncu je dejal, da moramo biti večno hvaležni Ukrajini, ki brani Evropo. Obsodil je (začetno) sodelovanje zahodnih podjetij z rusko vojaško industijo, ampak dejal, da tudi Rusiji zmanjkuje sodobne tehnologije.

Končal je z mislijo, da bolj kot povečamo dobavo sodobnega orožja Ukrajini, hitreje se bo vojna končala.

Vir: IDU, Twitter

A. L.