Vrh četrtega vala sredi oktobra

Projekcije: Ob 51-odstotni precepljenosti sredi oktobra približno 2900 oseb v bolnišnicah in 560 v intenzivni negi

Minister za zdravje, zdravnik Janez Poklukar: "Ključno merilo zaostrovanja ukrepov je zasedenost bolnišničnih kapacitet, predvsem v intenzivnih enotah. (vir: Zajem zaslona)

Po zadnje objavljenih podatkih je v Sloveniji s 1. odmerkom cepiva cepljenih 1.001.865 ljudi (48 % vseh), z vsemi odmerki pa 915.674 (43 % vseh). V bolnišnicah je 189 obolelih, od tega 44 na intenzivni negi. V petek sta umrla dva obolela s covid-19.

Najmlajši oboleli s covid-19 na navadnem oddelku je imel 19 let, na intenzivnem pa 24 let.

Virus ima svoje zakonitosti in ker kapacitete v zdravstvu niso neskončne, jih slednji spremljajo zaskrbljeni. Od kapacitet v zdravstvu oziroma zasedenosti bolnišničnih kapacitet, predvsem v intenzivnih enotah, so namreč odvisni tudi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Trenutno reprodukcijo število se giblje med 1.2 in 1.5 (toliko oseb v povprečju okuži en okuženi), jesensko obdobje pa je še za širjenje virusa še ugodnejše. Reprodukcijsko število se bo še povečevalo.

Kot zdaj kaže se bo 4. val zgodil v oktobru. Epidemiologi in ostali strokovnjaki so pripravili več napovedi, scenarijev, ti so vezani na stopnjo precepljenosti prebivalstva.

Ob 51-odstotni precepljenosti sredi oktobra približno 2900 oseb v bolnišnicah

Ob verjetni 51 % precepljenosti sredi oktobra (trenutno je polna precepljenost 43 %), bo po napovedih hospitaliziranih okrog 2900 oseb (zdaj jih je 189), to je dvakratnik največjega števila obolelih v lanskem drugem valu.

Če pa bi imeli 70 % precepljenost, bi bilo na vrhu 4. vala v bolnišnicah le 1600 hospitaliziranih oseb.

Na enotah intenzivne terapije je ob 51 % precepljenosti predvidenih 560 težko bolnih. Če bi imeli 70 % precepljenost, pa bi bilo na intenzivnih oddelkih 320 hospitaliziranih oseb. Številka bi se tudi tu skorajda prepolovila.

Napovedi tudi kažejo, da bi imeli v 4. valu ob zgolj 51-odstotni precepljenosti približno 1000 umrlih.

Iz navedenega je več kot jasno, da je rešitev tako za zdravstvo in njegove zmogljivosti (kjer niso dovolj le postelje in ostala oprema, ampak tudi kadri), kot življenja obolelih – cepljenje.

Ali, kot je včeraj povedal minister in zdravnik Janez Poklukar: “Vse to jasno kaže, kako pomembno je, da dosežemo precepljenost in da z vsemi ukrepi preprečimo širjenje virusa.”

V nadaljevanju objavljamo napovedi o obolelih v bolnišnicah, v intenzivni negi in umrlih v naslednjih tednih. Projekcije so pripravljene na podlagi 51 % precepljenosti prebivalstva, 70 % cepljenih in 100 % cepljenih ter reprodukcijskem številu 2 (en okuženi okuži dve osebi, kakor je to pričakovano v tem času). Razlike so neverjetne.

Vir: Ministrstvo za zdravje

J. M.