Vlada Slovenski karitas še vedno ni nakazala obljubljene pomoči za prizadete v poplavah

Pomoč Karitasa ljudem na poplavljenih območjih (vir: Slovenska karitas)

Slovenska karitas je doslej na transakcijski račun za pomoč prizadetim ob poplavah prejela 3,04 milijona evrov. Nakazila so bila od številnih posameznikov, podjetij in fundacij. Ne pa tudi od države, ki je obljubila 5,5 milijona evrov pomoči. Vlada namreč do včeraj, 19. avgusta 2023, ni nakazala še ničesar, so nam včeraj potrdili pristojni v Slovenski karitas.

Vlada Slovenski karitas tako še vedno ni nakazala obljubljenih 5,5 milijona evrov humanitarne pomoči za prebivalce na prizadetih območjih, kar je povsem nerazumljivo.

– Prvi sklep o pomoči v višini 0,5 milijona evrov humanitarne pomoči Slovenski karitas je vlada sprejela že 3. avgusta 2023, takrat za pomoč prizadetim v neurjih med 12. julijem in 2. avgustom.

– Drugi sklep o pomoči v višini 5 milijonov evrov pa je vlada sprejela 5. avgusta 2023, za pomoč prizadetim v poplavah z začetka avgusta letos (sporočilo).

Slovenska karitas ne glede na to opravlja svoje poslanstvo, doslej so na transakcijski račun od številnih posameznikov, podjetij, fundacij skupaj zbrali 3,04 milijona evrov za pomoč prizadetim ob poplavah. Od tega so jih v mreži Karitas že razdelili za prvo pomoč prizadetim družinam v obliki bonov ali finančnih nakazil v vrednosti 0,5 milijona evrov.

Tem gospodinjstvom so pomagali z boni za trgovske centre in finančno pomočjo od 100 do 1000 evrov Do prvega dela naslednjega tedna, to je ponedeljka, bodo razdelili še preostanek do 1,3 milijona evrov iz naslova donacij Karitas.

“To je sedaj res samo prva pomoč, ki še ni namenjena adaptaciji, ampak prilagoditvi življenja,” so nam včeraj pojasnili v Slovenski karitas in dodali, da so za pomoč pri adaptaciji do včeraj, 18. avgusta 2023, prejeli že skoraj 3000 vlog od ljudi, ki so jih prizadele poplave.

Kako lahko pomagamo? Preverite na povezavi: Daruj – Slovenska karitas

M. D.