Velika noč praznik veselja in upanja

Stolnica Novo mesto (vir: Wikipedia)

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Slednjega bodo naznanile velikonočne maše, ki pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja. Slovenski škofje bodo maše darovali v stolnicah, papež pa bo opoldne v Vatikanu podelil tudi t. i. blagoslov mestu in svetu.

Velika noč je praznik veselja in upanja. Velikonočno jutro pa je glede prihodnosti človeštva prelomnica in začetek novega stanja.

Kristjani izražajo veselje z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Yah, kar pomeni slavite Jahveja, torej Boga. Po cerkvah bodo zjutraj potekale vstajenjske procesije z velikonočnimi mašami, na katerih bodo duhovniki naznanili, da je Jezus vstal od mrtvih, kar bodo zaznamovale slovesne velikonočne aleluje. Z vstajenjem od mrtvih je namreč Jezus po verovanju kristjanov premagal smrt, vsem ljudem pa s tem odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja. Tudi zato je vzdušje na veliko noč med kristjani precej praznično in slovesno.

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje bo velikonočno mašo s procesijo vodil ob 6.30 v novomeški stolnici.

V Ljubljani bo procesijo z velikonočno mašo ob 8.30 vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v Mariboru pa ob 7. uri tamkajšnji nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu. Tam bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil velikonočno mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi.

Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji so v poslanici ob velikonočnih praznikih poudarili, “naj se ne predajamo obupu nad življenjem”. Vsem so zaželeli blagoslovljeno veliko noč, da bi “prepoznali Boga, ki hodi z nami in nas vabi k polnosti življenja”.

A. L.