V vikend v Čurilah pri Metliki so vlomili kar dvakrat

Razdejan vikend v Perudini pri Vinici, podobno je bilo tudi v Čurilah pri Metliki (vir: FB)

Sredi julija 2019 so migranti vlomili v vikend v Čurilah pri Metliki, policija o tem ni poročala. Nato so v isti vikend vlomili še sredi septembra, tudi o tem ni bilo poročil. Vse to bi ostalo širši javnosti prikrito, če v eni od prijetih skupin migrantov v Mestnem logu v Metliki sredi septembra ne bi odkrili lepo oblečenega in odišavljenega “sprovajalca”, bolje rečeno tihotapca, ki ga je policija popisala že ob prvem, julijskem, vlomu v Čurilah.

Kaj se je dejansko dogajalo v Čurilah, se je nato v zadnjih decembrskih dneh razkrilo na novomeškem sodišču.

Lastnik vikenda je po navedbah Slovenskih novic na sodišču povedal: “Vikend je bil tak, kot bi vanj odvrgli bombo. Vse razmetano, uničeno. Še žaluzije, ki niso bile nikomur na poti, so potrgali, v paniki pa so med begom celo polomili stopnišče.”

Z zidu so strgali kuhinjsko omarico in z njo založili vrata, medtem ko so si v kuhinji pripravljali hrano in jo jedli v zgornjem nadstropju, kjer so spalnice. Postelje so bile vse razmetane in umazane, saj so očitno spali in ležali na njih kar v čevljih, verjetno tudi mokri in umazani.

“Pri posteljah so bili vsi noži iz kuhinje. Kot kaže, so si jih nastavili zaradi varnosti, če bi jih morda kdo zalotil,” je na sodišču pripovedoval lastnik, ki je nato velik del notranje opreme zavrgel. “Za cel voz je bilo vsega. Vseh šest jogijev smo zavrgli, saj so bili uničeni, pa posteljnino, tudi tisto iz omar, so zmetali na tla, na odpad smo odpeljali uničeno posodo, gorilnik in drugo kuhinjsko opremo. Seveda smo vse prostore dezinficirali, potem pa namestili alarme.”

Tako je bilo julija, čez dva meseca, sredi septembra, se je vlom v ta vikend spet ponovil. Tudi o tem policija ni poročala ničesar.

Lastnik pa je na sodišču povedal, da so septembra “migranti prišli v prvi prostor, po nekaj sekundah pa se je vključil alarm, zato so pobegnili”.

Sredi septembra je nato domačin v Mestnem logu v Metliki opazil skupino osmih migrantov. Poklical je policiste, ki so jih prijeli in ugotovili, da je med njimi znova eden od tistih, ki so bili popisani že ob vlomu v zidanico v Čurilah. Gre za Alžirca, 24-letnega Ahmeda Fahama. Od drugih je izstopal, saj je bil lepo oblečen, v čistih in modnih oblačilih ter nadišavljen.

Ahmed Faham decembra na novomeškem sodišču krivde za vlom v Čurilah ni priznal, zatrjeval je le, “da je v Slovenijo prišel kot ilegalec”.

Okrožna tožilka je Ahmedu Fahamu za priznanje krivde za tihotapljenje in majhno tatvino predlagala eno leto zapora, 1200 evrov denarne kazni in izgon iz države za pet let. Ker Ahmed Faham krivde ni priznal, bo potrebno sojenje, v tem času čaka v priporu.

“Slovenija je azil, v Ljubljani bi bil dve ali tri leta”

V preiskavi je Ahmed Faham povedal, da je Alžirijo zapustil pred enim letom. Najprej je šel v Turčijo, potem v Grčijo in naprej v Makedonijo in Srbijo, v Bosni in Hercegovini naj bi bil več kot pol leta. Hrvaška policija naj bi ga trikrat vrnila na bosansko stran. Tudi v Slovenijo je poskušal večkrat vstopiti, septembra tretjič, je dejal. In nadalje povedal:

“V Bosni so mi rekli, da je Slovenija azil, zato sem se odločil, da grem živet v Ljubljano. Tam bi bil dve ali tri leta, potem bi se odločil, kako naprej.”

Septembra s čolnom prek Kolpe

Alžirec, sprovajalec oz. tihotapec, je na sodišču povedal, da so sredi septembra državno mejo nezakonito prestopili na Kolpi, v skupini jih je bilo osem. Na hrvaški strani so ukradli čoln, v katerega jih je šlo lahko pet, zato so trije Kolpo preplavali. Za Ahmeda so bili obremenjujoči nekateri drugi migranti iz skupine. Tako je eden povedal, da je Ahmed v Bosni stopil do njega in še nekaterih drugih in jim rekel, naj plačajo 100 evrov, da jih bo vodil do Slovenije, ker da pozna pot, saj naj bi že prej vodil državljane Bangladeša iz Bosne v Slovenijo. Vir: tukaj

S PU Novo mesto so za 18. september 2019 poročali le, da so metliški policisti »v Rosalnicah prijeli 7 državljanov Bangladeša in sprovajalca, državljana Alžirije, ki je tujcem nudil pomoč pri nezakonitem prehodu državne meje«, da bodo »Alžirca privedli k preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države«, policijski postopki z Bangladešci pa še niso zaključeni.

Za julij policija ni poročala o nobenem vlomu v Čurilah, celo o prijetih migrantih na tem območju ne. Približno v tistih dneh so sicer državno južno mejo obiskali predsednik vlade Marjan Šarec, notranji minister Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

Dva (javnosti zamolčana) vloma v Čurilah pri Metliki nista edina

Doslej o teh vemo, da so migranti vlomili v Perudini pri Vinici, na območju Gorjancev (med Gospodično in Miklavžem), večkrat na širšem območju Gabrja in Brusnic, na Novi gori nad Gorenjim Vrhpoljem pri Šentjerneju (vlomili so v vikend upokojenega policista), v stanovanjsko hišo v Jakšičih (občina Kostel), v Metliki, na območju Kočevja in Kočevskega Roga, v Cerkljah ob Krki (vlomili so v lovsko kočo), Drašičih, Vidošičih … Ukradenih je bilo več avtomobilov, med drugim tudi znanemu vinarju iz Krmačine pri Metliki. O vlomih v objekte in tatvinah poročajo tudi s Primorske. V Jelšanah, na primer, so migranti v vikendu vse polomili, zelo jih je zmotil tudi križ, ki so ga zlomili.

O tovrstnih vlomih policija največkrat ni poročala, če že, pa so bila ta sporočila zelo skopa, tega, da bi vlomili migranti, pa v njihovih sporočilih sploh ni navedeno. V takšnih primerih največkrat navajajo “neznanci, policija okoliščine še preiskuje” in podobno.

Navsezadnje, spomnimo, maja 2019 so v okolici Nerajca pri Dragatušu migranti (Maročan in najmanj dva Alžirca) ukradli avtomobil in ugrabili 79-letnega Mirka Moravca, kar so na sodišču tudi priznali.

Fotografije o dvakratnem vlomu migrantov v Čurilah pri Metliki javno niso dostopne. Glede na vsa ostala dogajanja je v takšnih primerih najbolje, da domačini sami poskrbijo za fotografije in jih objavljajo na družbenih omrežjih ali posredujejo medijem.

Migrantov bo namreč vse več, to je za leto 2020 napovedal tudi notranji minister Poklukar, državna južna meja ni ustrezno varovana, vladajoča koalicija (LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB) pa je spet zavrnila predlog SDS, po katerem bi vojakom pri varovanju državne meje dodelili večja pooblastila in poostrili azilno zakonodajo.

J. M.