V Sloveniji potrjen prvi primer okužbe s koronavirusom

Fotografija je simbolična. (vir: Twitter)

V Sloveniji je sinoči minister za zdravje v odhajanju Aleš Šabeder uradno potrdil prvi primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Pacient je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo.

Okuženi, ki se zdravi na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, je slovenski državljan in je star okoli 60 let. Zaenkrat ni znano, iz katerega kraja izhaja.

Po prvih informacijah je iz Maroka do Italije prispel z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji. Njegovo zdravstveno stanje naj bi bilo glede na informacije pristojnih dobro.

Za zdaj nimajo točnih podatkov o njegovih stikih z drugimi. Predvidevajo, da je bil v stiku z več osebami, saj je od prihoda domov do obiska zdravnika in nato infekcijske klinike minilo več dni.

Okuženi je nato včeraj obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je glede na vidne znake obolelosti napotil na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer so mu odvzeli bris. Rezultat na okužbo je bil pozitiven, bolnika pa so hospitalizirali.

To so sporočili pozno sinoči, po navedbah ministra v odhajanju Aleša Šabedra so bili na ministrstvu o pozitivnem rezultatu okužbe z novim koronavirusom obveščeni sinoči ob 20.44 uri. Testiranje je opravil ljubljanski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da še raziskujejo, kje bi bilo možno mesto okužbe. Za zdaj po njenih besedah kaže, da gre za uvožen primer in da se je oseba okužila v Maroku.

Zdaj bodo preučili, kje se je gibal, njegovo stanje in se pogovorili predvsem o njegovih visoko rizičnih kontaktih, za katere so predvideni najbolj strogi ukrepi.

Novi koronavirus je po zadnjih podatkih v svetu zahteval že okoli 3300 življenj, več kot 95.400 ljudi je okuženih. Okužbe so zabeležili v 80 državah, smrti zaradi koronavirusa pa v 14 državah.

V sosednji Italiji je okuženih že skoraj 3100 oseb, umrlo jih je 107.

C. R.