Šentjernej: Radko Luzar odstopil z županskega mesta

Radko Luzar (vir: zajem zaslona)

V Šentjerneju bodo šli kmalu spet na županske volitve. Župan Radko Luzar je namreč včeraj napovedal svoj odstop. Odstopno izjavo je že podal in o tem obvestil tudi Občinsko volilno komisijo. Odstopa z 19. decembrom 2019.

O tem je občinske svetnike seznanil včeraj popoldne, ko so se zbrali na 6. redni seji Občinskega sveta, ki je ni bilo. Svetniki niso izglasovali dnevnega reda, Luzar je nato presenetil z odstopom. Odločitev je sprejel že pred tem, svetnikom bi jo predstavil ob koncu seje.

Kot glavni razlog za odstop je navedel zaplete pri obnovi občinske ceste skozi Dolenjo Staro vas. V tej vasi prebiva tudi sam. Zaradi zaprtja obstoječe poti proti Staremu sejmišču v Šentjerneju in na novo urejenega obvoza je prišlo do nezadovoljstva med občani. Nastali sta tudi dve civilni iniciativi, in sicer prva na Starem sejmišču in druga v vaseh Vovčkova vas, Rakovnik, Lurd in Vrbovci. Nezadovoljneži odstranjujejo ovire čez cesto, prihaja do vandalizma in celo groženj.

Luzar je včeraj to obsodil in dejal: »To je sodu izbilo dno. Če hočem razmere umiriti, moram odstopiti.« Dodal je še, da očitno nima podpore, če bi bila nasprotovala le od zunaj, bi še vztrajal, ker pa ima nasprotnike tudi v občinskem svetu, »nima smisla vztrajati«.

Odstopno izjavo je podal z 19. decembrom. Do takrat želi izvesti prenos koncesije za opravljanje gospodarske službe zbiranja, odvajanja in čiščenja komunalnih, odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Šentjernej na občinsko podjetje. S tem bodo imeli občani nižje cene za odvajanje odpadnih voda.

Včeraj bi morali na seji sprejeti tudi rebalans občinskega proračuna. Do tega ni prišlo, zato bodo po Luzarjevih napovedih »nekatere investicije ustavljene, vprašanje pa so tudi razpisi za nepovratna sredstva«.

Radko Luzar bo župansko funkcijo opravljal do izvolitve do novega župana. Nove županske volitve pa naj bi bile v dveh mesecih.

Za Radka Luzarja, ki je znan šentjernejski podjetnik, je sicer še lani poleti veljalo, da ne bo vnovič kandidiral za to mesto, posvetil naj bi se predvsem svojemu podjetju. Nato je prišlo do preobrata. V prvem krogu volitev, ki so bile 18. novembra 2018, je kandidiralo pet kandidatov. Radko Luzar, ki je kandidiral s podporo volivcev in volivk, je bil s 45,17 odstotka glasov prvi, vendar je bil potreben še drugi krog. V drugem krogu, ki je bil 2. decembra 2018, je z 68,44 odstotka glasov gladko premagal Franca Hudoklina, ki je bil kandidat stranke DeSUS.

Luzar je občino vodil že v mandatu 2014 do 2018. Tudi  leta 2014 je Hudoklina premagal v drugem krogu, prejel je 62,21 odstotka glasov.

V štirih letih se je podpora Radku Luzarju v Šentjerneju precej povečala. Tudi sicer velja, da so bili občani z njegovim vodenjem in razvojem občine večinsko zadovoljni.

J. M.