V podjetju Akrapovič bodo vse ustavili: rast, investicije in zaposlovanje

Igor Akrapovič, ustanovitelj in lastnik podjetja Akrapovič. (vir: arhiv)

Na dan, ko so nove koalicijske stranke LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica podpisovale koalicijski sporazum za prihodnje vladanje, je skupščina podjetja Akrapovič iz Ivančne Gorice sprejela sklep, ki je včeraj močno pretresel večinsko javnost. Pa ne zaradi izplačila celotnega zadržanega bilančnega dobička v višini dobrih 32 milijonov evrov bruto lastnikom, pač pa zato, ker to kaže, v katero smer gredo stvari.

Sklep o izplačilu dobička je po navedbah iz družbe posledica negotovosti glede bodoče davčne obravnave rezultatov poslovanja družbe v preteklih letih. Izplačane dividende in denar bodo lastniki Akrapoviča namenili naložbam v bolj predvidljivih poslovnih okoljih.

Samozaščitni ukrep

Igor Akrapovič je včeraj pojasnil, da gre za samozaščitni ukrep, ki sicer ne pomeni, da bodo selili proizvodnjo drugam, temveč to, da bodo “zasluženi denar plasirali drugam”. Ocenil je, da situacija že dlje “eskalira v negativno smer”, ki je podjetniki niso želeli.

Hodili so “na sestanke, razlagali, opozarjali in dajali predloge, zgodilo pa se je to, kar se pač je”. Zdaj pa bodo morali malo manj govoriti in “ukrepati, da bi zaščitili podjetje in premoženje”.

Tako so v podjetju “vzeli vse zadržane dobičke, ki so bili načeloma namenjeni za razne investicije in bomo vse skupaj ustavili”, je povedal Akrapovič – to se pravi rast, investicije in zaposlovanje. “Ta denar bomo plasirali nekam, kjer je bolj predvidljivo.”

Igor Akrapovič je navedel možnost nakupa delnic ali drugih podjetij v stabilnejših okoljih.

“Ker poslovati v državi, kjer se praktično vsako leto pogoji lahko obrnejo za sto odstotkov, to ne gre. Tako ne moreš poslovati,” je dejal.

V Akrapoviču so se z omenjenim sklepom odzvali na vladno koalicijsko pogodbo, ki predvideva pribitek na vse transakcije v davčne oaze, osebne prihodke iz rent in kapitala pa naj bi vključili v osnovo za odmero dohodnine. Do tega je bil že prejšnji teden kritičen tudi ajdovski podjetnik Ivo Boscarol. Povedal je, da podjetja tega ne bodo lahko prebavila, Avstrija in Italija pa bosta bistveno ugodnejši za poslovanje. Boscarol je dodal, da so podjetniki pričakovali, da jih bo nova vlada poslušala, kar govorijo, “da bi dobiček lahko delili z zaposlenimi, da bi bili bolj motivirani in da bi dobiček res šel k tem, ki ga ustvarjajo. Zdaj pa bo šel v državni proračun,” je dejal.

Podjetniki bodo tako raje šli v normalna davčna okolja, taki zasebni podjetniki pa se v Slovenijo ne bodo več vrnili, je še opozoril Boscarol.

Kako je nastalo podjetje, kako se je razvijalo in kako posluje?

Podjetje Akrapovič je proizvajalec vrhunskih izpušnih sistemov za motorjev z notranjim izgorevanjem. Ustanovitelj Igor Akrapovič je bil sprva zaposlen v očetovi delavnici za brizganje plastike, kjer je bilo 55 zaposlenih. Njegova velika strast so bili motorji in motociklistične dirke. Postal je vrhunski dirkač, tekmoval je v letih od 1977 do 1989. V tem času si je pridobil tudi veliko tehničnega znanja in izkušenj na področju predelovanja motornih koles. Nato je leta 1990 ustanovil podjetje za izdelavo izpušnih sistemov za dirkalna motorna kolesa.

Začel je v eni od garaž in podjetje postopoma spravil do zavidljive višine. Danes se ukvarja predvsem z razvojem novih izdelkov. V podjetju je okoli 1000 zaposlenih, oddelek za raziskave in razvoj za področje dirkanja pa sodeluje z več deset zmagovalnimi dirkaškimi ekipami. Več kot 100 svetovnih prvakov je svoje naslove doseglo z izpušnimi sistemi Akrapovič.

Za podjetje je tudi značilno, da se ne napaja in ne živi od nepovratnih davkoplačevalskih sredstev ali subvencij, denarja v davčne oaze ne odlivajo, Igor Akrapovič si doslej nikoli ni izplačal dobička, 91 odstotkov proizvodnje izvozijo.

Glede na to, da so proizvodnjo iz Malega Hudega pri Ivančni Gorici preselili na lokacijo v Črnomelj, kjer je bila sprva tovarna Gorenje, nato Danfoss in potem Secop, prostore pa so odkupili, bi lahko pričakovali, da uveljavljajo subvencije in ostale državne pomoči tudi z naslova programa za Pokolpje. Pa temu ni tako.

Akrapovič davkoplačevalcev ne izčrpava, gradi na lastnem razvoju in zdravih podjetniških temeljih.

Kako je dobiček obdavčen zdaj in kaj se obeta?

Zdaj je tako, da mora podjetje najprej plačati 19 odstotkov davka na dobiček podjetja. Če si lastniki želijo izplačati dobiček v obliki dividend, morajo plačati še 25 odstotkov davka na kapitalski dobiček. Skupno je to 44 odstotkov davka.

Po novem bodo davki višji, to, kar je zdaj 44 odstotkov, bo 75 odstotkov. V slednje je všteta 25-odstotna obdavčitev davka na dobiček (zdaj 19 %) in 50-odstotni davek na kapitalski dobiček (zdaj 25 %). To pomeni, da bo lastniku ali pa podjetju, če lastnik tega dobička ne bo potegnil iz podjetja (tako je bilo do zdaj pri Akrapoviču), ostalo le 25 odstotkov ustvarjenega dobička, ostalo bo šlo za davke.

Zelo vprašljivo je še naslednje: v novi koaliciji, kjer ima Levica prevladujoč položaj (četudi se uradno delajo, da niso njen del), se omenja celo nacionalizacija premoženja. To preprosto pomeni odvzem premoženja, kakor smo to poznali po letu 1945.

Zato lahko pričakujemo še marsikaj. Ne samo to, da bodo Akrapoviču sledili še ostali podjetniki, pač pa tudi njihov prenos sedežev podjetij in proizvodnje iz Slovenije v razvite demokratične države. V slovenskem primeru je to zgolj čez mejo: v Italijo ali Avstrijo.

Zaenkrat Igor Akrapovič ne navaja prenosa proizvodnje, vendar pa je jasno, da je do tega – v tako podjetniško osovraženem okolju, kot ga ustvarja nova koalicija levih strank pod vodstvom Marjana Šarca – lahko samo še majhen korak. Kaj bi to pomenilo za Črnomelj, kjer ima podjetje Akrapovič poslovno enoto z okoli 750 do 800 zaposlenimi, pa si lahko predstavljamo.

A. L.