V novomeški porodnišnici lani več rojstev

(vir: pixabay.com)

V novomeški porodnišnici se je lani rodilo 1338 otrok, devetkrat sta se rodila dvojčka, porodov je bilo 1329 ali 81 več kot leto pred tem. Število porodov v zadnjih letih narašča. 

V porodnišnici so lani prenovili vse prostore porodnega bloka in jih v določeni meri opremili z novejšo sodobno opremo. Na porodniškem oddelku so uredili tudi neonatalno ambulanto, čakalnica je prijazna dojenju.

Za letos načrtujejo posodobitev prostorov porodniškega in ginekološkega oddelka, želijo urediti še dve dodatni nadstandardni sobi za nosečnice oz. otročnice. Po navedbah STA imajo zdaj imajo na voljo pet sob in apartma, vendar ugotavljajo, da so želje in potrebe po takšne bivanju vedno večje.

Zdravnikov specialistov ginekologije in porodništva, diplomiranih babic in diplomiranih medicinskih sester imajo trenutno dovolj. Primanjkuje pa jim srednjih medicinskih sester.

Za primerjavo. V Splošni bolnišnici Brežice so lani opravili 470 porodov oz. toliko kot predlani. Za porodnišnico so lani kupili novo ultrazvočno napravo v vrednosti 90.000 evrov, prenovo ambulant, porodne sobe in nakup nove porodne postelje pa so opravili predlani. Kupili so tudi nekaj električnih postelj, s katerimi so nadomestili navadne.

M. D.