V Metliki zbirajo podpise proti umiku bankomata NLB na Trgu svobode 7

Edini bankomat v starem središču Metlike želi NLB zdaj umakniti. Krajani podpisujejo peticijo. (vir: občina)

Občina Metlika je objavila, da jih je NLB v torek, 6. junija, obvestila, da s 13. junijem 2023 umikajo njihov bankomat na lokaciji prve dolenjske hranilnice in posojilnice, na Trgu svobode 7 v Metliki. Uporabniki so bili o umiku obveščeni že v petek, 2. junija 2023.

 

Kot razlog za umik bankomata so zapisali, da so na njem že dlje časa opažali zelo slab obisk, ki se tudi v zadnjem obdobju ni izboljšal, tako da je bil ves čas nerentabilen. Na podlagi ugotovitev analize ključnih kriterijev, kot je rentabilnost bankomata, se banka odloča za prihodnje korake in ustrezno optimizira bankomatsko mrežo.

Obvestilo je med občani ter gospodarskimi subjekti, ki poslujejo v zgodovinskem mestnem jedru Metlike, sprožilo veliko nejevolje, ogorčenja in zaskrbljenosti.

Povezava do peticije: Peticija proti umiku bankomata NLB v Metliki

Ta edini bankomat v nekdanjem središču Metlike, poleg starejših stanovalcev metliških trgov in širšega območja starega mestnega jedra, uporabljajo tudi mlade družine, ki so se priselile na območje. Vsakodnevno ga uporabljajo stanovalci Doma starejših občanov Metlika, ki so gibalno ovirani in mobilno omejeni in za katere je velikokrat to njihova edina možnost, da si sami dvignejo gotovino, ko jo potrebujejo. Uporabniki bankomata so poleg ostalih občanov tudi starši, ki vsakodnevno vozijo otroke v Glasbeno šolo Črnomelj – podružnico Metlika, udeleženci maš in obiskovalci farne cerkve sv. Nikolaja, turisti in obiskovalci Hiše dobrot Bele krajine ter obiskovalci ponudnikov gostinskih, cvetličarskih in drugih storitev.

Na lokaciji v bližini bankomata se prav tako odvijajo tradicionalni torkovi sejmi in številne druge prireditve, s katerimi želi lokalna skupnost oživiti zgodovinsko mestno jedro Metlike, in sicer eden največji vinskih festivalov v Sloveniji, Vinska vigred v Beli krajini, poletni festival Pridi zvečer na grad, Mlada portugalka, pustna povorka, Dan Hiše dobrot Bele krajine, grajsko drsališče, Evropski teden mobilnosti, Vuzemski ponedeljek, dogodki in delavnice za otroke, ipd. Zraven se nahajata tudi Belokranjski muzej Metlika in slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča.

Metlika je obmejna občina, ki je že tako ali tako prikrajšana za številne ugodnosti, ki jih imajo kraji, ki so bližje mestnim središčem. Ukinitev bankomata bi za prebivalce občine Metlika, še posebej za prebivalce sevrovzhodnega dela občine, pomenila bistveno slabšo dostopnost do bančnih storitev, nižjo kakovost bančnih storitev in s tem nižjo kvaliteto življenja. Prebivalci, ki so oddaljeni od centra mesta, bi bili tako postavljeni v neenakopraven položaj pri dostopu do bančnih storitev. Odločitev o odstranitvi bankomata prav tako ne prispeva k naporom in prizadevanjem lokalne skupnosti za oživitev zgodovinskega mestnega jedra Metlike.

Banko so s pobudo za ohranitev bankomata obvestili v dopisu, poslanem 6. junija 2023. Občina naproša, da občanke in občani s podpisom peticije pomagajo podkrepiti nujnost ohranitve tega bankomata na lokaciji prve Dolenjske hranilnice in posojilne ter tako prepričati banko, da bankomat na Trgu svobode 7 v Metliki ohrani.

Povezava do peticije: Peticija proti umiku bankomata NLB v Metliki

Podpise zbirajo do jutri, ponedeljka, do 12. junija 2023, do 12. ure.

A. L.