V kombiju prevažal 31 migrantov, dodatno so jih prijeli še 9

Fotografija je simbolična.

Črnomaljski policisti so včeraj prijeli 40 migrantov; 31 v kombiju, ki je vozil na cesti med Vinico in Bojanci, še 9 pa so jih izsledili in prijeli posebej. Skupno so jih prijeli 40, hkrati so izsledili še kombi, ki jih je prevažal 31, in spremljajoče vozilo, oba voznika pa so priprli. Policija se domačinom zahvaljuje in jih prosi še za nadaljnjo pomoč pri odkrivanju nezakonitih migrantov, ki v Slovenijo nezakonito vstopajo na južni meji.

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Policijske  postaje Črnomelj  včeraj izsledili in prijeli 9 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci, devetimi državljani Sirije, Pakistana, Alžirije, Maroka in Egipta, še niso zaključeni.

Ustavili kombi z 31 migranti

Črnomaljski  policisti pa so včeraj nekaj pred 21. uro na cesti med Vinico in Bojanci ustavili voznika osebnega avtomobila avstrijskih registrskih oznak in takoj za njim še voznika kombija ljubljanskih registrskih oznak.

Pri postopku je bilo ugotovljeno, da 51-letni državljan Hrvaške v kombiju prevaža 31 tujcev (državljani Pakistana, Afganistana in Indije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. 55-letni državljan Srbije, ki je vozil avtomobil avstrijskih registrskih oznak, pa mu je nudil pomoč pri storitvi kaznivega dejanja prepovedano  prehajanje meje ali ozemlja države.

Kombi, notranjost. (foto: PU Novo mesto)

Policisti in kriminalisti okoliščine še preiskujejo.

Voznikoma so odvzeli prostost in ju pridržali. Predvidoma jutri ju bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

31 ilegalnih migrantov so odpeljali na policijski postajo in postopki z njimi še niso zaključeni.

Policija prosi za pomoč

S Policijske uprave Novo mesto so dodatno še sporočili, da policisti na obmejnem območju v zadnjem obdobju obravnavajo več primerov organiziranega sprovajanja  tujcev  ki nimajo dovoljenja za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Ugotavljajo, da storilci v želji po hitrem in velikem zaslužku tujce preko meje in naprej v notranjost države skušajo sprovajati na način, da jih v večjem številu vozijo v zaprtih kombiniranih vozilih.

Policija zato poziva ljudi ob meji, da jih obveščajo o pojavu sumljivih kombiniranih vozil  z zaprtim tovornim delom ali drugih manjših tovornih vozil ob meji.

Navajajo, da skoraj vedno pred tovornim vozilom s tujci pelje tudi eden ali več osebnih avtomobilov in ti vozniki prav tako sodelujejo pri sprovajanju. Njihova vloga je, da voznika, ki prevaža tujce, opozarjajo na prisotnost policistov ali opazujejo gibanje policijskih patrulj.

Domačinom ob meji se zahvaljujejo za pomoč

Na PU Novo mesto dodajajo, da so domačini, ki živijo ob meji na območju Bele krajine, Posavja in na obronkih Gorjancev, že dolga leta njihov nepogrešljiv  in zanesljiv partner pri
zagotavljanju  varnosti  in  varovanju državne meje.

Za vsa dosedanja prejeta obvestila se občanom zahvaljujejo. Tovrstnega sodelovanja si želijo tudi v prihodnje, navajajo, in zagotavljajo, da se bodo še  naprej ob vsakem obvestilu odzvali in natančno preverili okoliščine.

Kombi, sinoči na relaciji Vinica – Bojanci. (foto: PU Novo mesto)

C. R.