V Mirni Peči so zelo ponosni na več širši javnosti znanih občanov, najbolj na legendo narodno-zabavne glasbe Lojzeta Slaka in širni Sloveniji znanega pesnika Toneta Pavčka. Oba sta mladost preživela v teh krajih.

Na domačiji Barbo na Malem Kalu, kjer je Slak preživljal svoje otroštvo in mladost in se je nato tudi rad vračal, Slakovo ljubezen do harmonike še vedno gojijo. Slakov najmlajši bratranec Marjan Barbo je namreč skupaj z ženo Dragico poskrbel, da Slakovo ime v teh krajih ne bo nikoli pozabljeno. Tudi s pomočjo Slakove družine so na domačiji njegove mladosti uredili spominsko sobo, kjer je predstavljeno njegovo bogato delo. Pred domačo hišo pa je postavljeno posebno obeležje, ki ga je leta 2013 postavila Občina Mirna Peč. Domačija Barbo se sicer ukvarja tudi z izletniškim turizmom, sprejmejo lahko za avtobus ljudi. Če v teh in prihajajočih prazničnih dneh ne vemo, kam bi se podali na izlet in pri tem videli še kaj lepega, je to torej prava pot. Kdor ljubi zvoke harmonike, prav tako ne bo razočaran. Tudi Slakov najmlajši bratranec Marjan ni bil imun do tega, svojo ljubezen je prenesel na svoj podmladek, pa tudi sicer tradicijo ohranjajo dalje med mladimi v vasi in okolici.

Godec vseh godcev

Lojze Slak

Lojze Slak, mojster harmonike, znamenite “frajtonarice”, se je sicer rodil v vasi Jordankal, svoja mlada leta pa je nato preživljal na Malem Kalu pri Mirni Peči. Pri starih starših, saj je njegova mati hudo zbolela še preden je Lojze dopolnil prvo leto starosti. Na Malem Kalu je tudi prvič vzel v roke stričevo harmoniko, ki je postala njegova neločljiva prijateljica. Stric Ludvik ga je navdušil za harmoniko in še preden je šel v šolo, je že znal igrati nanjo. Glas o muzikantu, Barbovem Slaku, kot so ga tudi klicali ali pa Grabnarjevem Lojzu po domače, je šel daleč naokoli. Kar prihajali so k njemu in ga prosili, če bi igral na ohcetih, veselicah. Lojze je znal tudi kakšno veselo razdreti in tudi zaradi tega je bil povsod zelo priljubljen. Odskočna deska je bil nastop na radijski oddaji Pokaži, kaj znaš. Nadaljevanje večina pozna. Lojze se je preselil v Ljubljano, ustanovil svoj ansambel in ko se je leta 1964 instrumentalnemu triu Lojzeta Slaka pridruži še pevski kvintet Fantje s Praprotna, se je začela zmagovita pot navzgor. Prodal je več milijonov plošč in ostalih nosilcev zvoka.

Obeležje pred hišo mladosti na Malem Kalu

V Mirni Peči so ustanovili Društvo harmonikarjev in Lojze Slak se je rad odzval povabilom na koncerte, pa tudi na vaje, kjer je dal marsikateri dragocen nasvet. Občina Mirna Peč je  nato v spomin na Lojzeta Slaka na Malem Kalu, pred hišo, kjer je odraščal, junija 2013 postavila spominsko obeležje. Slovesnosti so se udeležili tudi žena Lojzeta Slaka Ivanka Slak, skupaj s sinovoma Slavkom in Robertom.

Pesnik Tone Pavček

Tone Pavček

Pesnik Tone Pavček se je rodil v vasici Šentjurij, z njegovimi pesmimi pa se je za otroke začelo novo poglavje v slovenski poeziji. Za svoje delo je dobil več nagrad in je bil tudi prvi častni občan občine Mirna Peč. Najlepšo hvalnico svojemu rojstnemu kraju, Šentjuriju in Mirni Peči pa je Pavček nedvomno poklonil s pesmijo »Nekje na Dolenjskem«.

Tako Lojze Slak kot Tone Pavček sta umrla leta 2011. Lojze Slak pri 79 letih, Tone Pavček pa je bil rojen leta 1932, drugi pa pri 83. letih starosti. Oba sta bila tudi nagrajenca Občine Mirna Peč.

Turistično društvo Mirna Peč pa v mesecu juniju organizira tradicionalni pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti.

Uvodna slika: Ob otvoritvi obeležja v spomin Lojzetu Slaku, junija 2013, na Barbovi domačiji na Malem Kalu. Na sliki: Slakova žena Ivanka, takratni minister za kulturo dr. Uroš Grilc in mirnopeški župan Andrej Kastelic.

T. H.