V Kočevju se danes končuje še en uspešno izpeljan Festival lesa

Koordinatorica festivala Meta Kamšek in prvo nagrajeni stol.

S podelitvijo nagrad mednarodnega natečaja (Pra)stol so v četrtek zvečer v Kulturnem centru Kočevje začeli Festival lesa. Ta je prinesel dogodke, namenjene promociji lesa in spodbujanju njegove uporabe. Poleg podelitve nagrad je bil eden od vrhuncev strokovni forum o gozdu kot priložnosti za oblikovanje pohištva. Festival sicer zaključujejo danes na Črnem vrhu.

 

Mednarodni natečaj industrijskega oblikovanja v sodelovanju z Občino Kočevje pripravlja zadruga Festival lesa, ustanovljena na pobudo Gimnazije in srednje šole Kočevje. Po besedah nekdanje ravnateljice te šole ter koordinatorice festivala Mete Kamšek se je letos na festival, v okviru katerega vsako leto izberejo najbolj uporabne in ergonomsko oblikovane stole, prijavilo 92 oblikovalcev iz 34 držav. Med njimi je strokovna žirija izbrala tri nagrajence, ki letos prihajajo iz Avstrije, Grčije in Indije. Prvo nagrado je na slovesnosti v četrtek zvečer prejel stol Harmony avtorja Leonharda Paulija iz Avstrije.

Prvonagrajeni (Pra)stol.

Nagradili so tudi tri dijake programa mizar kočevske srednje šole, ki so se pomerili na natečaju za najboljšo različico znamenitega stola Enza Marija Sedia. Nagrade so prejeli tretjeuvrščeni dijak Timotej Žaberl in drugouvrščeni Gašper Tomažin. Prvo nagrado je prejel Aldin Pap.

Med letošnjo podelitvijo so pripravili tudi poseben dogodek, ko so zmagovalni stol lanskoletnega nagrajenca Gašperja Fabijana podarili Gasilski zvezi Slovenije, in sicer kot zahvalo za gašenje požarov na Krasu lani poleti.

Drugi od vrhuncev festivala je bil včeraj dopoldne, ko je v dvorani kulturnega centra potekal strokovni forum z naslovom Gozd priložnost za oblikovanje slovenskega pohištva. Na njem so predstavili uspešne zgodbe Centra za kreativnost, ki so povezale gospodarstvo in oblikovalce, predstavniki ministrstva za gospodarstvo pa so predstavili prihodnje razpise na to temo. Sledili sta okrogli mizi o tem, kako podpreti gospodarstvo, da v pohištveno industrijo uvede še več oblikovanja, ter kako ozaveščati o pomenu slednjega.

Danes sledi še Ogljefest ob koči na Črnem vrhu, kjer bodo med drugim prižgali ogljarsko kopo. Obljubljajo celodnevno dogajanje z zabavo.

Nagrajeni stoli.

Les v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljen material, tako v industriji kot v gradbeništvu. Na vprašanje, ali znamo les izkoristiti, je Kamškova za STA povedala: “Lahko bi rekla, da vse bolj. Napredujemo. Ni več samo izvoza okroglega lesa iz Slovenije, ampak vse več lesa predelamo tudi doma. Je pa verjetno marsikje še izziv doseganje dodane vrednosti.”

A. V.