V Geossu tradicionalna proslava ob dnevu slovenske zastave

Razvitje zastave (Spodnja Slivna pri Vačah, 16. april 2023). Foto, vir: Romana Tomc

Društvo Heraldica Slovenica je včeraj v Geometričnem središču Slovenije (Geoss), v Spodnji Slivni pri Vačah, ob 175. obletnici slovenske narodne zastave, pripravilo tradicionalno proslavo Dan slovenske zastave.

“Zastavo je dovoljeno izobesiti kadarkoli in kjerkoli. Naj ne plapola le ob praznikih in na uradnih ustanovah, bodimo ponosni Slovenci in jo izobesimo tudi na naših domovih,” je bilo sporočilo včerajšnje proslave.

Letošnji osrednji govornik je bil predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Proslave se je udeležila tudi evropska poslanka Romana Tomc. Na proslavi so spregovorili tudi župan Občine Litija Franci Rokavec in Aleksander Hribovšek. Za glasbeni program je poskrbel Orkester Slovenske vojske.

Društvo je prvo slovesnost v Geossu z vsemi vojaškimi častmi priredilo v 7. aprila 1998. Od takrat tam vsako leto v začetku aprila organizirajo tradicionalno slovesnost, katere namen je ohranjanje slovenske nacionalne identitete.

Slovenska narodna zastava ima korenine v nemirnem, revolucionarnem letu 1848, ko se pri Slovencih začne prebujati slovenska narodna zavest in ta zamenja deželno.

Slovenska zastava je zastava vseh državljanov Republike Slovenije ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Z včerajšnje slovesnosti v Vačah:

Zbrani na slavnostni proslavi včeraj v Vačah. Z desne: predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, Romana Tomc, poslanec Rado Gladek, litijski župan Franci Rokavec. (vir: Romana Tomc, FB)

Foto, vir: Romana Tomc

M. D.