V dveh dneh 460 migrantov in tihotapca

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

V zadnjih dveh dneh so policisti novomeške policijske uprave obravnavali 460 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so še dva tihotapca; enega v Metliki in enega na Obrežju.

Na območju občine Črnomelj so obravnavali 73 nezakonitih migrantov. Na območju Metlike 70 in na območju Brežic 290. Prijeli so še dva tihotapca, ki sta prevažala 27 tujcev.

Na območju PP Črnomelj (Žuniči, Drenovec, Zilje, Vinica) so včeraj prijeli 59 tujcev, in sicer 48 državljanov Sirije, 9 državljanov Maroka in 2 državljana Libije. V sredo so obravnavali (Podklanec, Žuniči) 14 Sirijcev. Skupno je bilo to 73 nezakonitih migrantov.

Na območju PP Metlika (Radoviči) so obravnavali 32 tujcev, od tega 29 državljanov Sirije in tri državljane Somalije. V sredo so obravnavali še 38 tujcev (Rakovec). Skupno je bilo v dveh dneh 70 nezakonitih migrantov.

Na območju PP Brežice (Rigonce, Dobova, Obrežje, Rakovec, Čatež ob Savi, Slovenska vas, Jereslavec, Mostec, Jesenice na Dolenjskem, Kapele) so obravnavali 140 tujcev. Še 150 so jih obravnavali dan prej, v sredo, v krajih: Rigonce, Dobova, Obrežje, Nova vas pri Mokricah, Brežice, Rakovec, Šentlenart, Mala Dolina.

Prijeli dva tihotapca, ki sta prevažala 27 tujcev

Na mejni prehod Metlika je 28. decembra, nekaj po 6. uri, na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila Chrysler voyager poljskih registrskih oznak. Policisti so ugotovili, da 18-letni državljan Moldavije v vozilu prevaža 10 državljanov Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Na mejni prehod Obrežje je v sredo, 27. decembra, okoli 23. ure na vstopno stezo pripeljal voznik tovornega vozila bosanskih registrskih oznak. Kršitelj je brez ustavljanja trčil v zapornico in nadaljeval z vožnjo v notranjost države. O pobeglem vozniku so bile takoj obveščene patrulje na terenu in policisti so v Mokricah pobeglega voznika ustavili in prijeli. Ugotovoljeno je bilo, da je 41-letni državljan Bosne in Hercegovine v tovornem vozilu prevažal 17 državljanov Kitajske, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Obema tihotapcema so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli vozili. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Policijski postopki s prijetimi nezakonitimi migranti pa še potekajo.

A. L.