V Avstriji vsakemu državljanu 1000 evrov pomoči, nižanje davkov!

Avstrijski kancler Karl Nehammer (vir: arhiv)

Včerajšnja odločitev nove slovenske vlade, da se bo gorivo v torek podražilo na 1,8 evra oziroma okoli 20 odstotkov, za ostale ukrepe za blažitev draginje pa je še čas, je spravilo na noge številne državljane. Povsem drugače pa je v Avstriji.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je v teh dneh napovedal podobne ukrepe, kot smo jih imeli tudi v Sloveniji, pred volitvami 24. aprila 2022 in v času neke druge vlade.

Medtem, ko je Golob včeraj napovedal, da se bodo ljudje morali navaditi na življenje s podražitvami (letošnja inflacija je napovedala okoli 10 odstotkov), pa je avstrijski kancler Nehammer poudaril: “Živimo v težkih časih in ljudem želimo dati nazaj denar, ki jim ga je vzela inflacija.”

Avstrijska vlada je vsakemu državljanu obljubila vsaj 1000 evrov nepovratne pomoči zaradi visoke inflacije, poroča Bloomberg. Avstrijo bo to do konca letošnjega leta in v letu 2023 stalo 6 milijard evrov, vlada pa načrtuje tudi za dodatnih 22 milijard evrov davčnih olajšav do leta 2026. Avstrijska vlada je tudi obljubila, da bo nadaljevala program subvencioniranja električne energije in zemeljskega plina.

J. M.