V 24 urah prijeli 81 ilegalcev in tihotapca

(vir: pixabay.com)

Slovenski policisti so včeraj prijeli 81 ilegalcev in tihotapca ljudi. Na območju Bele krajine in Dolenjske so jih prijeli 14. Najbolj zgovorni pa so v Policijski upravi Koper, kjer so v sporočilu za javnost natančno opisali, kje in kako so ujeli tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Na avtocesti pri Ravbarkomandi so dva Sirijca našli – v taksiju. V avtobusu iz Trsta pa se je pripeljal državljan Kosova, ki ni imel veljavnih dokumentov, v Italiji mu je že lani poteklo dovoljenje za prebivanje, imel je kazen izgona iz države. Ko so ga prijeli Sloveniji, pa je zaprosil za azil.

Spomnimo. Voznica taksi vozila je že več mesecev tudi prva vinska kraljica Lidija Mavretič, ki je osumljena, da je 28. julija 2019 pri Sodražici skupaj s partnerjem in sprovajalcem, pakistanskim državljanom, vozila 7 Pakistancev. Mavretičevo naj bi policisti po poročanju medijev zasačili še v avtomobilu, partnerja in pakistanskega tihotapca pa ob prepeljanih.

PU Novo mesto: Prijeli 14 ilegalcev

Policisti Policijske uprave Novo mesto so včeraj prijeli 14 tujcev, in sicer v krajih: Radenci (občina Črnomelj), Primostek (občina Metlika) in Velika Loka pri Trebnjem.

Prijeti so se izrekli za državljane Bangladeša (12) in Pakistana (2), policijski postopki s prijetimi pa še niso zaključeni.

PU Ljubljana: Prijeli 8 ilegalcev

Prijeli so 8 Alžircev, vse na območju Ljubljane.

PU Koper: Prijeli 17 ilegalcev in tihotapca

Na Sviščakih so policisti prijeli Alžirca, na hitri cesti Koper – Bertoki so prijeli Turka. Oba so vrnili na hrvaško stran. Na avtocesti na Ravbarkomadi (proti Kopru) so nato ustavljali voznika taksija. Ugotovili so, da vozi državljana Sirije, ki je zaprosil za mednarodno zaščito.

Kolesar na cesti Gradišče – Golac je sporočil, da je opazil 8 Afganistancev, od tega so bili trije otroci. Vsi so zaprosili za azil.
V Dolenjah pri Jelšanah so prijeli tri državljane Kosova, ki bodo vrnjeni na Hrvaško.

Ob 22.29 pa so policisti od Finide proti Kozini ustavljali osebni avto BMW, madžarskih registrskih številk. Večkrat ponovljenih znakov policije ni upošteval in je pospešeno peljal naprej za Markovščino, proti Kozini. V Materiji so pripeljali za prazno vozilo, voznik je pobegnil. Policisti so nekaj minut zatem prijeli eno osebo, državljana Egipta, nato pa še voznika, 24-letnega državljana Madžarske, za katerega je bilo odrejeno pridržanje. V
postopku so ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so zasegli tudi vozilo. Postopki še potekajo.

Pri Jelšanah so prijeli še državljana Sirije, ki bo vrnjen na Hrvaško.

Ob 2.42 je na mejni prehod Dragonja pripeljal avtobus (redna linija iz Trsta), na katerem je bil državljan Kosova brez veljavnih dokumetov. V postopku so ugotovili, da mu je 2018 poteklo dovoljenje za prebivanje v Italiji in ima stransko kazen izgon iz države. Med postopkom je zaprosil za mednarodno zaščito oziroma azil.

PU Maribor: Prijeli 12 ilegalcev

V Kraju Meje na območju PP Gorišnica so ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je v vozilu prevažal 9 Iračanov. Malo za tem so v Stojncih ustavili še drug osebni avtomobil, v
katerem sta se prevažala dva Iračana, ki imata urejen status bivanja v Nemčiji. Prijeto skupino tujcev policisti obravnavajo kot kaznivo dejanje po 308. členu Kazenskega zakonika.

Policisti PP Podelhnik pa so sinoči okoli 22. ure prijeli Pakistanca, ki ni zaprosil za azil in ga bodo vrnili na hrvaško stran.

PU Murska Sobota: Prijeli 30 ilegalcev

Več o tem ne poročajo.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

M. P.