Urad potrdil: Pridobivanje dovoljenj za migrantski center poteka tudi za Metliko

Eno od divjih odlagališč za migranti (vir: FB)

V vladnem uradu za migrante so potrdili, da tudi za lokacijo v Metliki pridobivajo ustrezna dovoljenja za postavitev sprejemno-registracijskega centra. Za to so najeli zunanjega izvajalca, ki ga bomo plačali državljani. O tem in nadaljevanju aktivnosti pri postavitvi migrantskega centra v Metliki metliški župan javno molči.

Povsem drugače pa je to v Ilirski Bistrici, kjer tamkajšnji župan sodeluje s civilno iniciativo, javnosti pa sporoča vse podatke, ki se nanašajo na priprave za migrantski center.

Urad pridobiva ustrezna dovoljenja tudi za Metliko

Katarina Štrukelj iz Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov nam je namreč potrdila, da urad pridobiva ustrezna dovoljenja tudi za postavitev sprejemno-registracijskega centra v Metliki. Za pridobivanje dovoljenj je urad »angažiral, na javnem naročilu izbranega zunanjega izvajalca«, je zapisala.

Katarina Štrukelj je bila v odgovorih na vprašanja portala skopa, saj smo želeli odgovore na to, kakšne aktivnosti izvajajo glede postavitve sprejemno-registracijskega centra v Metliki, v kateri fazi so te in kakšni so nadaljnji načrti urada za prihodnje poletne mesece. Dodatno smo vprašali, katera dovoljenja konkretno pridobivajo in od koga, kako velik center načrtujejo in na katerih parcelnih številkah.

Odgovore zdaj iščemo od ministrstva za notranje zadeve.

Povsem drugače je v Ilirski Bistrici, kjer bo jutri protest

Povsem drugače pa je to v Ilirski Bistrici, kjer za jutri ob 9. uri pripravljajo protestni shod proti postavitvi migrantskega centra na lokaciji v Jelšanah. Tamkajšnji župan Emil Rojc javnost obvešča o vseh z migrantskim centrom povezanih aktivnostih in aktivno sodeluje tudi z ilirsko-bistriško civilno iniciativo, ki pripravlja ta protest.

Jutrišnjega protesta v Jelšanah se bodo udeležili tudi iz Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini. Ti so na svoji Facebook strani objavili poziv in zapisali: “Prav je, da se medsebojno podpremo in zato bomo na protest organizirali skupen prevoz iz Bele krajine. Pustite v sporočilu vaše kontaktne podatke in vam sporočimo podrobnosti. Startamo iz Metlike – Črnomelj – Stari trg – Kočevje – Ilirska Bistrica. Vabljeni tudi krajani iz Kočevsko-ribniškega konca.”

Za konec: Kakšen center načrtujejo v Ilirski Bistrici?

Tamkajšnji župan je razkril, da vlada Marjana Šarca oziroma v njenem imenu urad za integracijo in oskrbo migrantov kot investitor nadaljuje z aktivnostmi za postavitev centra. To potrjuje zahteva za izdajo projektnih pogojev, ki jo je urad pred kratkim naslovil na bistriško občino.

Iz idejne zasnove je razvidno, da nameravajo postaviti dva šotora s po 1000 kvadratnimi metri površine, ob njih pa po pet sanitarnih zabojnikov. V vsakem šotoru bi nastanili od 80 do 160 oseb. Podobne načrte imajo tudi za Metliko.

J. M.