Umrl najstarejši Slovenec, Niko Dragoš, rojen v Gribljah

Niko Dragoš

V 111. letu starosti je umrl najstarejši Slovenec Niko Dragoš. Rojen je bil v Gribljah, 27. avgusta 1907. Bil je tudi najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov in eden od le treh “superstoletnikov” v slovenski zgodovini.

Kot deveti otrok od dvanajstih se je Niko rodil staršema v belokranjskih Gribljah. Krstili so ga za Nikolaja. V 100. letu starosti je napisal avtobiografijo, nato je še nekaj let pisal pesmi. Še avgusta lani se je ob praznovanju 110. letnice s tamburico za nekaj pesmi pridružil ekipi, ki mu je zaigrala ob njegovem častitljivem jubileju. Bil je jasnih misli in dobre volje, nagajal mu je le sluh. Umrl je v soboto, 31. marca 2018. Dočakal je 110 let in 216 dni, s čimer je postal najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov. Starost 110 let sta doslej dosegli le dve ženski, Marija Vencelj Maggi in Katarina Marinič, ki je leta 2010 umrla v starosti 110 let in 307 dni.

Po drugi svetovni vojni je službo dobil kot delavec ljudske milice, nato pa je z nekaterimi prezaposlitvami v okviru uprave za notranje zadeve deloval vse do svoje upokojitve. Največ je deloval na policijskih postajah, pozneje pa v pisarni. Poročil se je star 40 let, z dekletom iz Krasinca, s katero sta imela sina in hčerko.

Zadnja leta je preživel v Domu za starejše občane Poljane v Ljubljani, prav otroka pa sta ga nagovorila, da je ob 100. rojstnem dnevu napisal knjigo.

Domačija Dragoševih, kjer se je rodil kleni Nikolaj, leži na koncu vasi Griblje. Včasih je imela številko 12. Po družinskem izročilu je hiša postavljena na zemlji, ki je bila včasih v lasti tamkajšnjih graščakov iz gradu Pobrežje blizu Adlešičev.

Domače ime je bilo Pri Ajdečarjevih. Očetu je bilo ime Ivan (uradno Janez), materi pa Bara.

Nika Dragoša je zelo zanimala tudi politika. Janez Janša je tako danes na Twitterju objavil, da je bil dolgoletni član Slovenske demokratske stranke.

C. R.