Ukrajinski predsednik Zelenski: “To je pekel, ne pretiravam.”

Ukrajinski otroci (vir: @visegrad24, Twitter)

Začel se je 87. dan vojne v Ukrajini. Rusija je v celoti prevzela nadzor nad jeklarno Azovstal v mestu Mariupol. Ukrajinska vojska je včeraj po navedbah poveljnika bataljona Azov Denisa Prokopenka, ki je vodil enote, ujete v tovarni, borcem, ki so še ostali v jeklarni, ukazala, naj se prenehajo bojevati. Bili so brez hrane, vode in zdravil. 

Rusija poroča, da so se predali vsi ukrajinski borci, 2439 naj bi jih bilo. Velika večina zajetih vojakov je bila premeščena v nekdanjo zaporniško kolonijo v regiji Doneck, njihova usoda pa ostaja nejasna.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) širi svojo preiskavo glede kršitev človekovih pravic med rusko invazijo na Ukrajino in bo v ta namen v državo poslala posebno skupino opazovalcev.

Rusija napoveduje okrepitev vojaških sil na zahodu države, hkrati spreminjajo zakon, po katere bodo v vojsko šli tudi starejši od 40 let in tujci nad 30 let. Pentagon navaja, da bi vojna v Ukrajini lahko trajala še dolgo, ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski pa sporoča: “To je pekel, ne pretiravam.”

New York Times je objavil nove posnetke, ki dokazujejo, da so ruske sile 4. marca v Buči, nedaleč od Kijeva, usmrtile najmanj osem ukrajinskih ujetnikov.

Moskva je sicer večkrat zanikala poročila o zločinih med okupacijo mesta. New York Times pa dodaja, da se rusko obrambno in zunanje ministrstvo nista odzvala za komentar novih posnetkov.

Posnetki iz Buče, ki jih je 4. marca posnela varnostna kamera in jih je dobil The New York Times ( nytimes.com). Za ogled kliknite na fotografijo.

Zemljevid z označenimi zadnjimi dogodki v Ukrajini:

Vir: https://liveuamap.com/

A. L.