Tomc, Zver in Bogovič o nedopustnih političnih pritiskih na Ustavno sodišče RS tudi v Bruslju

Evropski poslanci Romana Tomc, dr. Milan Zver in Franc Bogovič z veliko zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v postopku odločanja o novem zakonu o RTV na Ustavnem sodišču v Ljubljani.

Sporočili so, da “iz objavljenega odklonilnega stališča ustavnega sodnika dr. Roka Svetliča nedvoumno izhaja, da so bili ustavni sodniki v procesu odločanja deležni političnega pritiska”.

Spomnili so, da so o tem v preteklosti že obveščali ustrezne evropske institucije, ki se doslej niso odzvale, da bi zaščitile vladavino prava v Sloveniji.

Zato bodo o zaskrbljujočem stanju na Ustavnem sodišču RS ponovno obvestili vse pristojne, predsednico Evropske komisije, komisarja za pravosodje, komisarko za vrednote in preglednost, predsednico Evropskega parlamenta in predsednika Evropskega sveta ter jih pozvali k odzivu.

“Naš glas bo močnejši, če se nam bodo pri tem pridružili civilna družba, organizacije za zaščito medijev in posamezniki, ki se zavzemajo za svobodo medijev in vladavino prava,” so zapisali Romana Tomc, dr. Milan Zver in Franc Bogovič.

M. D.