Ustavni sodnik Svetlič: Sklep ustavnega sodišča o RTV nezakonit, šlo je za prevaro in politično izsiljevanje

Ustavno sodišče RS - stopnišče (vir: US RS)

Ustavni sodnik Rok Svetlič je v odklonilnem ločenem mnenju povzel, da je sprejeti sklep ustavnega sodišča o RTV Slovenija nezakonit, saj nima podlage v ustavi niti v kakšnem zakonu ali sodni praksi. Zapisal je, da je bil sklep politično izsiljen, pa tudi da je bilo izsiljeno glasovanje, kar je z agresivnostjo dosegla ena od ustavnih sodnic. Šlo naj bi za Špelco Mežnar.

Pred glasovanjem ni bila opravljena razprava niti ni poročevalec predstavil osnutka sklepa, o katerem so sodniki odločali. Izvedeno je bilo zgolj glasovanje.

Ustavni sodnik dr. Rok Svetlič (vir: US RS)

Ko je bil sklep izglasovan, ga je ustavno sodišče sporočilo javnosti nemudoma, kar se zgodi zelo redko. Svetlič je še razkril, da sklep celo laže, saj je bilo za možnost ene kompromisne vsebinske odločitve za spremembe zakona o RTV celo šest glasov, za drugo pa pet glasov ustavnih sodnikov, vendar do tega, kot kaže, ni smelo priti.

Edini namen tega sklepa je bil prevarati pobudnike za ustavno presojo Golobove novele zakona o RTV, saj se pravnih argumentov, zapisanih v pobudi, ne da logično zavreči. Zato so izvedli procesni trik ter sklep tudi nemudoma (takoj) odpravili in s tem preprečili evotacijo. Bojan Požar je Svetličevo odklonilno mnenje označil kot kriminalko.

Janez Janša pa je na Twitterju zapisal: “Če lahko tako očitno goljufajo celo na ⁦Ustavnem sodišču, potem se lahko vsak slehernik zaman nadeja pravičnega sojenja. Če se pravočasno ne upremo, se lahko hladna državljanska vojna hitro spremeni v vročo.”

Janez Janša je napovedal sklic izredne seje Izvršilnega odbora SDS, ki bo jutri, v soboto, ob 18. uri. 

Preberite:

Celotno odklonilno mnenje ustavnega sodnika Roka Svetliča je dostopno na povezavi: us-rs.si