Rupar našel dokaze, da je bil napad na novinarko zrežiran

Upokojenci pred RTV Slovenija, 31. 5. 2023 (arhiv)

Inštitut 1. oktober zahteva opravičilo upokojenkam in upokojencem ter Pavlu Ruparju za neupravičene napade in komentarje, ki so bili objavljeni v zvezi s zlaganim incidentom pred stavbo RTV Slovenija. 

Opravičilo zahtevajo ministrice za kulturo Aste Vrečko, Društva novinarjev Slovenije in RTV Slovenija.

Sporočili so, da bodo policiji ovadili tri osebe, za katere je verjetno, da so si “napad” izmislile, ga vodile in usmerjale prek mobilnih povezav in upokojence tudi krivo obsodile za incident! “Zbranih je več kot dovolj posnetkov, prič in dokazov, ki tej domnevi sledijo,” so dodali.

O napadu na Inštitut, kot civilno družbo, njene voditelje ter upokojenke in upokojence ter Pavla Ruparja bodo obvestili tudi pristojne komisije in organe v Evropski uniji.

Pavel Rupar je v pismu navedenim danes zapisal (pismo zaradi aktualnost objavljamo v celoti):

“Dne 31. 5. 2023 sem bil del množice upokojencev, ki se je zbrala pred RTV Slovenija. Povedal sem nekaj besed množici, ki me je spodbujala k govoru, in sicer v bran profesionalnemu poročanju javne televizije in javnega radia.

Po tem dogodku sem v medijih prebral, da naj bi eden izmed te množice mimoidoči gospe, ki se je kasneje predstavila za novinarko, dejal, da je komunistka, in da naj bi bila gospa užaljena zaradi tega, in da bi naj to smatrala kot napad. Naj povem, da sam nisem zaznal nič takega v množici, niti mi nihče od tam prisotnih ni poročal o t. i. incidentu. Zaznal nisem niti posredovanja policije. Tudi v množici fotografij, ki jih udeleženci ob takih dogodkih običajno posnamejo in objavijo na družbenih omrežjih, ni niti ene, ki bi potrjevala, da se je opisani dogodek zgodil. To je pravzaprav čudno, saj bi lahko dogodek zaznali in posneli tudi ljudje, verjetno uslužbenci RTV, ki smo jih videli ob odprtih oknih televizijske hiše snemati dogajanje s telefoni in profesionalnimi kamerami. K materialnim dokazom sem pozval tudi »napadeno« novinarko, posnetka, priče ali česarkoli nisem dobil, kar je bilo pričakovano! Do danes torej še nismo videli dokaza o dogodku.

Zaradi tega, ker ni niti materialnega dokaza in niti ene priče, ki bi potrdila dogodek, dvomim, da se je ta res zgodil. Na policiji so potrdili, da spremstva policaja prizadete novinarke ni bilo! Ravno tako, da nimajo nobenega dokaza o incidentu, razen prijave novinarke! Vsa ta dejstva so dobro poznana tudi vam, spoštovani novinarju na RTV, sindikatih in v DNS, vam, ministrica, dr. Asta Vrečko in tudi vam, spoštovani direktor javne RTV! In kljub temu ste agresivno o tem obvestili vso javnost in obsodili nekoga, ki sploh ne obstaja, društvo »Inštitut 1. oktober« ter mene, čeprav nismo bili organizatorji zborovanja pred RTV ali dogodka, kjer se zbirajo tako napadalni ljudje.

Moram vam povedati, pa ne zaradi sebe – sam sem doživel že toliko krivic, klevet in udarcev usode, da me še ena taka izmišljotina niti ne gane. V srce pa me zadene vaša obdolžitev zaradi tega, ker ste s tako potezo obsodili tako rekoč  vse upokojence in upokojenke, ki želijo biti slišani, saj je njihovo življenje navadno životarjenje! Ob tem, da večina udeleženk in udeležencev v izjemni draginji prejema mizerno pokojnino, ob tem, da je njihovo delo s tem zaničevano, in ob tem, da je ta generacija osamosvojila in vzpostavila državo Slovenijo, je vaša obdolžitev pljunek v obraz vsem njim!

Zato ZAHTEVAM, da se vsi, ki ste se pridružili gonji zoper upokojence,«Inštitut 1. oktober« in mene osebne, v javnost širili lažni dogodek, povzročili nestrpnost zaradi takega sprevrženega dejanja, da se nam nemudoma opravičite za svoje izjave v zvezo s tem dogodkom! Edino »krivično« besedo, ki jo je gospod izrekel novinarki in , ki jo tretiram , kot neprimerno je beseda komunist, kar pa za vas, in še zlasti za spoštovano ministrico nikakor ne more predstavljati žaljivke, saj se je udeležila proslave ob obletnici Komunistične partije na Čebinah in najavilja postavitev kipa vrhovnega komunista Tita v protokolarni objekt Brdo pri Kranju! Torej za vas to ne bi smela biti žalitev pač pa kompliment!

Zahtevam vaše javno opravičilo upokojenkam in upokojencem!

Pavel Rupar, predsednik Inštituta 1. oktober”

M. D.