SDM s pobudo za brezplačen javni prevoz za mlade

Simona Purkat, predsednica Slovenske demokratske mladine (SDM), Twitter

Slovenska demokratska mladina (SDM) je vložila pobudo volivcem za vložitev predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu. 

Predsednica SDM Simona Purkat je pri tem povedala, da so predlog spremembe zakona pripravili po posvetih v zadnjih mesecih.

S spremembo Zakona o prevozih v cestnem prometu želijo mladim do 30. leta omogočiti brezplačni javni potniški promet. Za obravnavo zakona v državnem zboru potrebujejo 5000 overjenih podpisov volivk in volivcev.

Spremembe bodo mladim omogočile brezplačni javni potniški promet na način, kot je to že urejeno za upokojence. S tem želijo omogočiti mladim dostopnejši javni prevoz, ki bo povečal zeleno mobilnost, hkrati pa bo sledil razvoju regij in decentralizaciji države.

V SDM navajajo, da so koalicijske stranke pred volitvami prav tekmovale, katera bo mladim več obljubila. Na te obljube pa se pogosto pozabi že na povolilni ponedeljek. “Ob prvi obletnici Golobove vlade lahko z gotovostjo trdimo, da se je prav to zgodilo tudi v primeru aktualne vlade,” so dodali.

Spomnili so na situacijo glede neprofitnih stanovanj za mlade – govorilo se je o 20.000, celo 30.000 stanovanjih, zadnja obljuba je bila 1000 stanovanj na leto, pa so tudi to že prelomili.

V državi imamo sicer “solidarno prihodnost”, so navedli, vendar na vidiku še vedno ni neprofitnih javnih stanovanj, v centrih izobraževalnih institucij ni več prostih sob za dijake in študente. Draži se študentska prehrana, ukinja se avtonomija univerz.

V tem času se je podražilo parkiranje v glavnem mestu, enormno se dražijo cestne vinjete, vlada pa bo medtem zapravila 100 milijonov evrov za ustanavljanje novega nacionalnega letalskega prevoznika.

Vladajoča politika se je odločila, da bo mladim javni potniški promet približala s tem, da bo vse ostale oblike prevoza drastično podražila – torej z večjimi dajatvami njej sami. V SDM zato pričakujejo podpise za vložitev zakona, o datumskih rokih in lokacijah zbiranja podpisov bodo javnost sprotno obveščali.

A. L.