Tole bo danes v Kočevskem rogu

Kočevski rog (vir: arhiv)

Ob grobišču po vojni umorjenih ob breznu pod Krenom v Kočevskem rogu bo danes dopoldne potekala spominska slovesnost z mašo. Mašo bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof Andrej Saje. V spominskem delu po maši bo zbrane nagovoril  pravnik Andrej Fink. Slovesnosti se bo udeležil tudi bivši predsednik republike Borut Pahor.

Spominska in spravna slovesnost z mašo, ki jo pripravlja Nova slovenska zaveza, se bo začela ob 11. uri.

Kot so sporočili iz pisarne bivšega predsednika, se bo Pahor slovesnosti udeležil v okviru njegovih prizadevanj za spravo. Ob tem bo pred slovesnostjo položil venec k obeležju pred breznom pod Krenom.

Kraj pod Krenom simbolno predstavlja številna druga povojna grobišča po vsej Sloveniji. V nekdanji državi je bil ta kraj pobojev zamolčan, javnost pa je njegove skrivnosti začela spoznavati šele v času demokratičnih procesov, ki so pripeljali do osamosvojitve.

Prvo spravno slovesnost je 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov tam vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar. Od takrat pa ob grobišču potekajo vsakoletne spominske slovesnosti. Letošnja je že 34.

Po navedbah zgodovinarjev je bilo v Kočevskem rogu na več grobiščih umorjenih do 30.000 žrtev medvojnih in povojnih zunajsodnih pobojev, največ, med 15.000 in 20.000, prav v breznu pod Krenom.

K. R.