Število nezakonitih prehodov trikrat večje, občinam prepolovili sredstva

Z državnim denarjem so obmejne občine lahko urejale boljše pogoje za varovanje državne meje, zdaj so jim Golobovi sredstva prepolovili. (vir: Urejanje poti ob meji v belokranjskih Žuničih; vir: arhiv)

Število migrantov, ki so nezakonito prestopili slovensko mejo, se je januarja povečalo za trikrat. Policisti so obravnavali 2492 nezakonitih prehodov slovenske meje, januarja lani je bilo teh 735. Letos se jih je največ izreklo za državljane Afganistana, Indije, Maroka in Rusije.

Ali so bili res državljani teh držav, se ne ve, saj je večina brez osebnih dokumentov. Če bi te imeli, bi mejo lahko (zakonito) prestopili na mejnih prehodih.

Januarja so največ nezakonitih migrantov prijeli na območju Policijske uprave Novo mesto, kar 1491 (lani 167).

Hkrati je vlada Roberta Goloba za polovico znižala sredstva za povračilo stroškov zaradi nadzora meje. Pri tem bodo posebej oškodovane občine ob južni državni meji.

Letošnja značilnost je še, da policija izredno spreminja (krajša) poročila o nedovoljenih migracijah, tudi poročilo za januar je javno objavila šele v začetku marca, poročila za februar pa tudi še ni.

Značilno za čas Golobove vlade je tudi, da večina migrantov takoj po prijetju napoved, da bodo vložili zahtevo za azil. Policija jih nato ne vrne na Hrvaško, pač pa jih odpeljejo v Ljubljano. Pri tem jih še oskrbijo, migranti pa nato praviloma nadaljujejo pot proti Italiji in Avstriji. V obeh državah so zato uvedli dodaten nadzor na meji. Ta velja za vse, ki prestopajo mejo, ki bi sicer morala biti odprta.

Nezakoniti prehodi državne meje v januarju 2023, po policijskih upravah – največ, kar 1491 so jih prijeli na območju Policijske uprave Novo mesto:

Vir: policija.si

A. L.