petek, 14 junija, 2024
Doma Slovenija Sporočajo: Pripravlja se nekaj velikega

Sporočajo: Pripravlja se nekaj velikega

Migrante v Bosni in Hercegovini premeščajo v šotorski kamp na Vučjaku, s posnetkov (za ogled kliknite na uvodno sliko) so slišna jasna sporočila, da se pripravlja nekaj velikega. V kampu tik ob bosansko-hrvaški meji ne bodo ostali, to je jasno, razmere v njem so čedalje slabše, Rdeči križ je napovedal, da se bo umaknil od tam. Bili so edini, ki so jim nudili dnevno oskrbo. Odtegnitev pomoči je napovedal tudi bihaški župan.

Kamp na Vučjaku (vir: Nezavisne novine)

Razmere se izmikajo nadzoru, v kampu, kjer so pred nekaj meseci na nekdanjem smetišču postavili nekaj šotorov, je trenutno nameščenih blizu 3000 nezakonitih migrantov. V Unsko-sanskem kantonu jih je okoli 7000.

Rdeči križ se je zdaj zaradi varnostnih razlogov odločil, da bo svoje osebje umaknil s tega območja. Doslej so jim zagotavljali prehrano in najosnovnejšo zdravstveno oskrbo.

Tajnik bihaškega Rdečega križa Selam Midžić je za medije povedal, da je bil Vučjak predviden za 800 do 1000 migrantov, zdaj jih je tam zagotovo trikrat več. V tem tednu je namreč bihaška policija izvajala racije in iz središča Bihaća migrante, ki so tam bivali na prostem, premeščala na Vučjak. Takšnih je bilo okoli 2000, posnetke tega smo objavili tudi na našem portalu – tukaj V Bihaću so migranti še vedno tudi v centrih Miral in Bira.

Na Vučjaku imajo zdaj zaloge hrane le za nekaj dni (tri ali štiri) in še to pod pogojem, da bodo migranti deležni le enega obroka dnevno. Center so doslej oskrbovali izključno predstavniki Rdečega križa, bihaške oblasti so ga oskrbele le z logistiko, saj tam ni tekoče vode niti električne energije, prav vsi migranti pa bivajo v šotorih.

To, da bodo v začetku prihodnjega tedna Vučjaku ustavili vso pomoč, je v preteklih dneh sporočil tudi bihaški župan Šuhret Fazlić.

Kam bodo odšli migranti, ko bodo prepuščeni sami sebi? Nazaj v Bihać najverjetneje ne. Vprašanje je tudi, če jim bo bosanska policija to dovolila, saj jih sicer v preteklih dneh ne bi vodila na Vučjak. Največja možnost je, da bodo šli naprej. Čez Plešivico na hrvaško stran, od tam pa v Slovenijo.

To pomeni, da se na slovensko južno mejo lahko zelo hitro zgrne več tisoč nezakonitih migrantov naenkrat.

Kako je Slovenija pripravljena na to?

Tako nemarno postavljeno panelno ograjo ob meji, za kar so nam vzeli milijone evrov, jim res ne bo težko preiti. (foto: FB, S. D.)

Slabo. Vlada pod vodstvom Marjana Šarca tudi v zadnjem času ni naredila ničesar za večji nadzor meje. Vojakom ni podelila večjih pooblastil. O nezakonitih prehodih je tudi čedalje manj uradnih policijskih sporočil, četudi stanje na terenu kaže, da je prehodov čedalje več. Ostankov oziroma smetišč za migranti pod Gorjanci, v Beli krajini in na Kočevskem je čedalje več. Tabori so, na primer, že tik pod Dolžem in krajem Vrhe. Policija se tam sicer redno giblje, vendar poročil o prijetih ni, za migranti ostajajo le smeti in zvožene poti. Podobno je v Beli krajini in na Kočevskem. Nenadzorovano prihajajo že tudi daleč v notranjost države.

Stvari so ušle izpod nadzora, oblast pa si še vedno zatiska oči. Ali bolje, deluje v skladu z decembra 2018 sprejeto Marakeško deklaracijo, ko se o migrantih ne govori in tudi ne piše. Podeljuje pa se jim vse pravice.

Kako v Sloveniji ravnajo z nezakonitimi migranti, priča tudi naslednji podatek. V preteklih dneh sta dva Maročana v Brežicah domačinu ukradla avto, audi A3, in se odpeljala z njim proti Ljubljani. Na poti sta avto zaradi neprilagojene vožnje povsem razbila, enega so odpeljali v trboveljsko bolnišnico na zdravljenje. Oba sta nato zaprosila za azil in so ju odpeljali v Azilni dom v Ljubljano. Za dejanje ne boste nikoli kaznovana, mlademu Brežičanu pa tudi ne bo nihče povrnil škode, ki sta mu jo povzročila z nezakonitim dejanjem. Tega javnost ne bi niti izvedela, če Brežičan vsega tega, vključno s fotografijami, ne bi objavil na Facebooku. Pri tem je zapisal: “Danes avto, jutri stanovanje ali hišo …”

Eden od posnetkov, objavil ga je hrvaški poslanec:

J. M.