So policijski sindikati dosegli pirovo zmago?

Vlada in oba policijska sindikata – Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije – so v četrtek podpisali stavkovni sporazum, s katerim so policisti končali od februarja trajajočo stavko. Vmes so je sicer za nekaj časa zamrznili in oktobra spet nadaljevali z njo.

Čeprav sta vodstvi obeh sindikatov z doseženim zadovoljni, se zdi, da so sindikati tokrat dosegli bolj pirovo zmago.

Sporazum namreč policistom prinaša le tolikšno zvišanje plač, kot je bilo že doseženo s splošnim novembrskim dogovorom vlade s sindikati javnega sektorja, za vse ostala zvišanja pa bo treba počakati na analize, ki naj bi jih naročila vlada.

V skladu s sporazumom bodo tako policisti z novim letom pridobili en plačni razred (kar pomeni štiri odstotke višjo plačo), ki pa je bil, kot rečeno, izpogajan že v okviru novembra sklenjenega splošnega dogovora vlade s sindikati javnega sektorja. Pridobili bodo tudi višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo, a je bilo tudi to že doseženo v okviru novembrskega splošnega dogovora.

Namesto, da bi se policisti za občutno višje plače dogovorili že zdaj, sporazum slednje premika v nedoločeno prihodnost.

Predvideva namreč, da bo vlada v 60 dneh naročila primerjalno analizo zunanje neodvisne institucije, ki bo po dogovorjenih kriterijih ocenila zahtevnost in primerljivost dela uniformiranih policistov, rezultate pa naj bi vlada nato v skladi z zavezo spoštovala pri dvigu plač. Kdaj bo to, ni določeno.

Se je pa vlada v skladu z doseženim dogovorom zavezala, da bo v 30 dneh po podpisu sporazuma sprejela posebni vladni projekt varovanja schengenske meje EU in obvladovanja problematike ilegalnih migracij.

Policisti, ki bodo delovali v okviru projekta, naj bi bili tako deležni posebnih sredstev za povečan obseg dela, kar naj bi državo letno stalo dodatnih 15 milijonov evrov.

Policisti so sicer poleg višjih plač, zahtevali tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju. Kot se zdi, tega v okviru pogajanj niso dosegli.

Da izplen ni najboljši, predvsem pa da konkretno povišanje plač policistom zamika še za nekaj časa, se očitno zavedajo tudi vodstva obeh sindikatov.

“Govoriti o absolutnem uspehu je v tem trenutku še prezgodaj, vsekakor pa je ta sporazum prava pot za ureditev plačnih razmerij,” je na primer v izjavi za medije po parafi sporazuma dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš pa je dogovorjeni sporazum ocenil za “maksimum, ki smo ga uspeli iztržiti”.

M. R.