Slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja

Danes, v četrtek, 16. maja, ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, bo na Trgu republike v Ljubljani potekala posebna slovesnost. 

Dogodek se bo začel z zvonjenjem cerkvenih zvonov po vsej Sloveniji, v spomin in v opomin na žrtve revolucije.

Spomin na pobite bodo obudili z molitvijo, z branjem njihovih imen, s prižiganjem sveč, s cvetjem z njihovih domačih travnikov, položenim pod farne križe, z umetniško besedo in glasbo.

Osrednji govornik bo dr. Mitja Ferenc, spregovorili bodo še Vlasta Doležal Rus, dr. Matija Ogrin, Alexander Jerman, dr. Helena Jaklitsch in Jože Kurinčič.

Nastopili bodo Tone Kuntner, Pavle Ravnohrib, Mateja Subotičanec, JožeBartolj, dr. Janez Juhant in Romana Bider ter glasbeniki Marta Močnik, Lucas Osterc Somoza, Fran Matić in oktet Deseti brat.

“Naši pobiti ne smejo ostati pozabljeni. Ne smemo zapustiti svojih pokojnih: preveč so pomembni tudi za našo prihodnost. In kot pravijo modri ljudje – prave revolucije so ustvarjalne, ne uničevalne. Prave revolucije so dolge in tihe, kot kvas, zaradi katerega vzhaja testo sveta,” so v vabilu na dogodek zapisali organizatorji.

Organizatorji so Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Nova Slovenska zaveza, Društvo Združeni ob Lipi sprave in Vseposvojitev.

A. L.