Izsledke odkritij grobišča v Jami pod Macesnovo Gorico povezali v obsežno knjigo

Kosti umorjenih v Kočevskem rogu, pod Macesnovo gorico (vir: arhiv)

Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč je v galeriji Družina predstavila 6. poročilo z naslovom 3450 umorjenih – bratomor v Jami pod Macesnovo Gorico. “Knjiga na 432 straneh z več sto fotografijami prinaša temeljne znanstvene tekste o odkrivanju Jame pod Macesnovo Gorico,” je ob predstavitvi povedal predsednik komisije dr. Jože Dežman.

Odslej se res nihče ne more več delati nevednega, da teh žrtev in njihovih osebnih zgodb ni.

Od aprila do septembra 2022 so arheologi v breznu pod Macesnovo Gorico v Kočevskem rogu izkopali posmrtne ostanke 3450 moških, ubitih od 2. do 10. junija 1945. Da so lahko odkrili posmrtne ostanke, so morali izkopati okoli 3000 kubičnih metrov razstreljene kamnine.

Zaradi razdrobljenosti kosti povsem natančno štetje žrtev ni bilo možno. Med izkopom posmrtnih ostankov so našli več kot 10.000 predmetov. Večina teh je pripadala žrtvam, več kot 1600 pa storilcem. Pričevanje pobeglih iz Jame pod Macesnovo Gorico, raziskave iz obdobij med letoma 1990 in 2017, predvsem pa med 2019 in 2022, da jih je bila okoli polovica, več kot 1750, starih nad 24 let, več kot 800 jih je bilo starih med 20 in 23 let, več kot 800 pa manj kot 20 let.

V knjigi je na 432 straneh objavljenih16 prispevkov različnih avtorjev, in sicer:

  • O začetkih raziskav Jame pod Macesnovo gorico poročajo dr. Andrej Mihevc, dr. Mitja Ferenc in dr. Uroš Košir.
  • Dr. Andrej Mihevc predstavi rekonstrukcijo jame.
  • Osrednja vsebina poročila so poročilo o arheološki raziskavi jame Luke Rozmana, antropološko poročilo dr. Petre Leben Seljak in analiza najdenih predmetov dr. Uroša Koširja.
  • Drugi del poročila so predstavitve zbirke predmetov iz prikritih morišč in grobišč v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije dr. Monike Kokalj Kočevar in odkritja dveh žrtev koncentracijskega taborišča v Šentvidu po skoraj 80 letih mag. Iva Piryja ter raziskovalnega projekta odkrivanja možnih novih morišč in grobišč v kraških jamah dr. Barbare Lampič, dr. Petra Mikša, Lee Rebernik in dr. Jureta Tičarja.
  • Pavel Jamnik predstavlja dnevnik četnika, umorjenega v Kočevskem rogu, dr. Uroš Košir pa nekaj dokumentov iz taborišča Bežigrad v Celju.
  • Dr. Jože Dežman opozarja na nepresežene posledice sistema ohranjanja in razvijanja revolucionarnih izročil na slovensko varovanje kulturne dediščine. Poročilo bogati 623 fotografij, zemljevidov in grafičnih predstavitev ter 68 statističnih preglednic.

Posmrtni ostanki iz Macesnove Gorice so začasno shranjeni v garaži v Kočevju in čakajo na odločitev o pogrebu, je dejal Dežman, za katerega bi bila najprimernejša lokacija na ljubljanskih Žalah ali Orlovem vrhu.

Več podrobnosti je dostopnih na povezavi: Poročilo komisije za grobišča

K. R.