Slovenija z eno najvišjih inflacij v Evropi

Vir: Pixabay.

Slabo ukrepanje oz. neukrepanje vlade je inflacijo v Sloveniji v zadnjem letu pognalo v nebo. V državah z evrom v Evropski uniji sta slabši od Slovenije le še Hrvaška in Slovaška, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

 

Inflacija v Sloveniji je bila septembra občutno nad povprečjem evrskega območja. Letna rast cen je bila kar 7,1-odstotna. K inflaciji so največ prispevale cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so bile višje za 9,2 odstotka.

Višjo inflacijo od Slovenije sta med državami, za katere ima Eurostat podatke, septembra beležili le še Slovaška z 8,9-odstotno in Hrvaška s 7,3-odstotno inflacijo.

Območje evra je sicer septembra zabeležilo 4,3-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta mesec prej pri 5,2 odstotka. Stopnja inflacije v evrskem območju je tako dosegla najnižjo raven po oktobru 2021. Slovenija pa je bila septembra precej nad povprečjem skupne valute.

Podatki kažejo, da je stopnja letne inflacije v območju z evrom septembra padla na 4,3 odstotka. V Sloveniji je bila s 7,1 odstotka med najvišjimi.

Vir: Eurostat

A. V.