Golobovi nehote razkrili, da je NSi koalicijski partner

Matej Tonin, predsednik NSi, in Robert Ilc, glavni tajnik NSi. (vir: arhiv)

Poslanka stranke Gibanje Svoboda Lucija Tacer je na petkovi seji parlamentarne ustavne komisije razkrila, da je Nova Slovenija (NSi) koalicijski partner. To je storila med komentarjem dopolnila (amandmaja), ki ga je vložila NSi in se je nanašal na ustavno spremembo glede imenovanja sodnikov.

Med drugim se je “partnerju NSi zahvalila za kooperativno sodelovanje” pri ustavnih spremembah. Po sodnikih se zdaj pričakuje, da bodo skupaj z NSi spremenili še volilni sistem, ki bo šel na roko vladajočim in centrom moči.

Doslej so obstajale zgolj domneve, da med NSi in Gibanjem Svoboda obstaja dogovor o sodelovanju, Matej Tonin je namreč še nedavno zatrjeval, da gre zgolj za “plod domišljije”. Posnetek, ki ga je objavila Poslanska skupina SDS, pa kaže, da temu ni tako in je Tonin zavajal javnost.

Na to, da NSi sodeluje z Robertom Golobom in Gibanjem Svoboda, so doslej opozarjala dejanja poslancev NSi. Spomnimo. V NSi niso pripravljeni prispevati manjkajočih 3 podpisov poslancev za ustanovitev preiskovalne komisije o domnevnem odtekanju denarja iz Gen-I v času, ko je tega vodil Golob. Nadalje si je NSi po dogovoru s koalicijo uzurpirala vodenje obeh parlamentarnih komisij za nadzor vladajočih: Komisijo za nadzor javnih financ in Komisijo za nadzor obveščevalno-varnostne službe. Komisijo za nadzor javnih financ vodi Jernej Vrtovec, Bojan Požar pa je nedavno zapisal, da je v redni telefonski povezavi z Vesno Vuković, generalno sekretarko Gibanja Svoboda. Vrtovec tega ni zanikal, Tonin je celo potrdil.

Časnik Delo pa je že poleti poročal, da v političnih kuloarjih že nekaj časa kroži ugibanje o rekonstrukciji vlade, ki naj bi jo načrtoval Robert Golob. In medtem ko so se pojavila določena ugibanja, je omenjen medij poročal o telefonskih klicih, ki naj bi jih imela generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vukovič z nekom iz NSi. “V pogovoru, ki sodi v sklop njenih rednih komunikacij z NSi, naj bi preverjala možnost vstopa te stranke v vlado. Po tem scenariju naj bi NSi zamenjala Levico,” so takrat poročali.

V vodstvu NSi tako očitno sledijo smernicam Ljudmile Novak in Janeza Pogorevca, člana, ki naj bi si želel mesta ustavnega sodnika. Vse to tudi za nekaj dobro plačanih delovnih mest izbranim posameznikom, ki jih je Golob pustil stranki NSi, med drugim tudi vodenje Družbe za avtoceste RS (Dars).

Posnetek, ko poslanka razkrije partnerstvo:

Poslanka Golobove stranke je na seji ustavne komisije dejala: “Moramo priti do neke politične rešitve, potem ko dosežemo strokovni konsenz. Menimo, da je to neka sprejemljiva cena in se na tej točki tudi zahvaljujemo za kooperativno sodelovanje našega partnerja s strani Nove Slovenije.

Poslanka Lucija Tacer je govorila o tem, da je koalicija sprejela dopolnila NSi, v delu, kjer razpravljajo o spremembah pri imenovanju sodnikov, kjer koalicija potrebuje glasove NSi. To so te “politične rešitve”, hkrati pa je razkrila, da je NSi partnerica koalicije.

M. D.