Šli smo po sledi: Najverjetnejši razlogi za pomanjkanje zdravila za kemoterapije onkoloških bolnikov

Pravi razlog za pomanjkanje zdravila za zdravljenje onkoloških bolnikov je najverjetneje povsem drugačen od tistega, kot nam ga predstavljajo.

(vir: pixabay.com)

Podatek o tem, da so na Onkološkem inštitutu (OI) v Ljubljani prejšnji teden nenadoma odpovedali kemoterapije najmanj 30 bolnikom, ker jim je zmanjkalo zdravila Karboplatin, je v javnost prišel zgolj zato, ker je eden od bolnikov to sporočil Novi24tv.si. Tega nato niti v OI niti v ostalih medijih niso mogli zanikati. Iz OI pa so navajali, da je za to kriv dobavitelj, ki da je povsem neodziven, skril naj bi se tudi pred novinarji. 24ur.com je nato razkril, da gre za podjetje Apta medica, ki naj bi bilo menda v lasti nekdanjega direktorja OI Aljoša Rojca.

Na OI so nato takoj, že prejšnjo sredo, 5. decembra 2019, natančno vedeli, da bodo zdravilo pridobili po drugi poti, kemoterapije bodo nadaljevali najpozneje v sredo, to je danes.

V ponedeljek pa so na svoji spletni strani objavili, da so z interventnim uvozom iz tujine zdravilo prejeli, s kemoterapijami bodo nadaljevali, “proti dobavitelju pa bodo uveljavljali vse pogodbeno predvidene sankcije”.

Zdravilo Karboplatin je sicer izredno pomembno pri zdravljenju raka na jajčnikih, pljučnem raku ter raku glave in vratu, to je rakov, ki jih je v Sloveniji največ.

Preverili smo, kdo je podjetje Apta medica, ki zdravila ni dobavilo, in je v lasti podjetja iz Odrancev, to pa v lasti – jezikoslovke

Iz javno dostopnih evidenc (Ajpesa) je razvidno, da so bila v Poslovni register Slovenije doslej vpisana tri podjetja s tem imenom, vsa so ali so bila registrirana za trženje farmacevtskih izdelkov in medicinskih primočkov.

Po Erarju so doslej prejela okoli 15 milijonov evrov, največ od UKC Ljubljana in Onkološkega inštituta.

Podjetja in njihova pot ter zgodovina so naslednja:

Apta medica International, Likozarjeva ulica 6, Ljubljana. Z ustanovnim kapitalom 15.000 evrov je bilo ustanovljeno januarja 2012. Lastnik je podjetje Maksima medica, zdravstvene storitve, d. o. o., iz Odrancev. Direktor je Aljoša Rojec.

In kdo je lastnik podjetja Maksima medica? Mihaela Vanič Buković, jezikoslovka, samostojna podjetnica za oblikovanje in prevajanje, registrirano na naslovu Aljoše Rojca v Ljubljani, kot je to pred časom opozoril tudi eden od komentatorjev Financ (tukaj)

Prav temu podjetju – Maksimi medica iz Odranc je  ameriška družba Alvogen lani dodelila partnerstvo za prodajo izdelkov z blagovno znamko Persen in Neopersen. Tik pred tem je Alvogenu blagovni znamki prodal LEK oziroma Novartis, zdravili izdelujejo v Leku. Z Lekom in Novartisom pa sta bila povezana dva državna sekretarja: Metod Dragonja in Vojmir Urlep.

Apta medica z naslovom na Leskovškovi 6 je bila z ustanovnim kapitalom 7500 evrov  ustanovljena junija 2009 in izbrisana junija 2019. Lastnika sta bila Aljoša Rojec in Miran Boštic (oba iz Ljubljane), ki je bil tudi direktor.

Apta medica Internacional, na naslovu Likozarjeva 6 v Ljubljani, je bila z ustanovnim kapitalom 7500 evrov ustanovljena oktobra 2010 in po letu in pol, marca 2012 izbrisana. Lastnica je bila Maksima medica iz Odrancev, direktor pa Aljoša Rojec.

Kdo je Rojec? Aljoša Rojec je bil enoletni direktor OI in eden ključnih ljudi grozda firm za ITK opremo ter direktor Unistar LC, ki je eden najpomembnejših ITK dobaviteljev UKC Ljubljana. Na to je pred časom opozoril Siol.net – tukaj

Mihaela Vanič Bukovič, (očitno slamnata) lastnica Maksime medica iz Odrancev, je bila z Barbaro Boštic in Alterno Intertrade, d. d., junija 2009 soustanoviteljica prve Apte Medice, iz katere se je februarja 2010 umaknila, vstopili so Rojec, Boštic in Andreja Jerina (obstaja domneva, da gre eno od vodilnih na ministrstvu za zdravje). Na vse to je na portalu Finance opozoril tudi eden od komentatorjev: tukaj

Vse to kaže, da gre za bistveno težjo stvar kot le za začasno (in naključno) pomanjkanje zdravila za onkološke bolnike.

– Po eni od navedb poznavalcev je šlo bodisi za namerno pomanjkanje zdravila, da so nato lahko od točno znane in povezane osebe iz tujine uvozili drugo zdravilo, ki v Sloveniji nima dovoljenja za promet, morda tudi pred pretekom roka, in po zelo visoki ceni.

– Ker se pogodba med Apto medico in OI januarja 2020 izteče, obstaja tudi možnost, da je bila zadeva povzročena namerno, z namenom, da bo OI po januarju 2020 kupoval prav to zdravilo, ki ga je zdaj uvozil. Zanimivo bo spremljati, kakšne bodo cene teh zdravil.

– Obstaja tudi možnost, da gre za spopad med dobavitelji zdravil, ki so za posameznika zlata jama.

Stvar za kriminaliste, torej.

(vir: zajem zaslona)

Vse to pa je zgolj vrh ledene gore, kot navajajo nekateri, neurejenega zdravstvenega sistema v Sloveniji. K temu lahko dodamo še zadnje podatke o katastrofalnih razmerah na Kliniki za gastroenterologijo v Ljubljani, ki so na robu katastrofe in ki ravno v teh dneh močno razburjajo javnost. Iz posnetkov v Tedniku na nacionalni televiziji je razvidno, da onkološki in kronični bolniki dobivajo kemoterapijo in biološka zdravila kar na trdih lesenih klopeh v čakalnici, hospitalizirani bolniki spijo na hodnikih. Medicinske sestre in zdravniki na prostorsko stisko opozarjajo že več let, a nove klinike še nekaj časa ne bo.

J. M.