SDS vložila podpise za referendum o RTV

RTV Slovenija (vir: arhiv)

Slovenska demokratska stranka (SDS) je danes v državni zbor vložila preko 6200 podpisov za zakonodajni referendum glede novele (spremembe) Zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), ki jo je po hitrem postopku potrdila Golobova koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica). 

Poslanka Alenka Jeraj je na novinarski konferenci povedala, da je zakon je škodljiv iz več razlogov, med drugim vladajoča politika z enim zamahom obglavlja celotno vodstvo RTV. 

V SDS takšnemu predlogu Golobovih vseskozi nasprotujejo, saj bi ta po besedah poslanke  pomenil “konec neodvisne RTVS”. Golobova koalicija je spremembe zakona o RTV po nujnem postopku sprejela prejšnji teden, včeraj je državni svet izglasoval veto, danes pa o zakonu v državnem zboru odločajo še enkrat, potrebnih bo 60 glasov. Pričakuje se, da Golobov glasovalni stroj to nedvomno sprejel, v SDS bodo glasovali proti, je napovedala Jerajeva.

Opozorila je tudi, da je koalicija s sprejemanjem zakona po nujnem postopku ponovno kršila Poslovnik državnega zbora, iz razprave pa izključila civilno družbo. Očitno je to modus operandi koalicije – nujni postopki in izredne razmere, je poudarila Jerajeva.

Zakon naj bi sicer pripravili predvsem v strankah Levica in SD, skupno z Gibanjem Svoboda pa naj bi potem na RTV Slovenija opravili velike kadrovske čistke in odstranili vse, ki morda mislijo drugače od njih. Enoumne, povsem njim naklonjene in njim podrejene, naj bi bile potem tudi vsebine programov.

Predsednica državnega zbora mora zdaj v sedmih dneh določiti 35-dnevni koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev. Potrebnih bo 40.000 podpisov, zbiranje naj bi predvidoma začeli teči 1. septembra.

M. D.