Saj smo vedeli, tudi za denar gre!

Robert Golob (vir: arhiv)

Neformalni krog svetovalcev dvomljivega slovesa, zbran okoli predsednika vlade Roberta Goloba, je ob začetku mandata izsilil, da varovanje premierja ne opravlja več policija, kot je bilo to praksa pri dosedanjih predsednikih vlade, ampak posebna skupina, podrejena neposredno kabinetu predsednika vlade. To je Golob formiral po nasvetu pravnomočno obsojenega Miloša Njegoslava Milovića.

 

Kot zdaj poroča Dnevnik, je ekipa varnostnikov, ki si jo je formiral Golob, plačana veliko bolje, kot njihovi kolegi, ki znotraj policije opravljalo vsebinsko primerljivo delo. Po poročanju časopisa primerjava plač za september 2023 kaže, da je 14 Golobovih varnostnikov v povprečju zaslužilo 5696 evrov bruto, kar je bistveno več, kot so v povprečju prejeli policisti, ki so zaposleni v policijskem centru za varovanje in zaščito (CZV) in so pred tem varovali predsednika vlade. Septembra so v povprečju prejeli mesečno plačo v višini 3456 evrov.

V ekipi Golobovih varnostnikov je bilo sicer med 14 varnostniki kar osem takšnih, ki so prejeli več kot 6000 evrov bruto plače, dva med njimi pa celo več kot 7000 evrov.

Kot je znano, je Golob vodenje svoje ekipe varnostnikov zaupal Milovićevemu znancu in nekdanjemu specialcu Robertu Kešpertu, ki je nato iz policijskih vrst izbral posameznike, ki so se preselili na vlado. Vodstvo policije je tedaj takšni ureditvi nasprotovalo, vse skupaj je bil tudi eden od glavnih razlogov, da sta se morala posloviti notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Golobov neformalni svetovalec za varnost Miloš Njegoslav Milović je bil sicer junija lani pravnomočno obsojen na leto in pol zapora zaradi sodelovanja pri fiktivnem poslu Železničarskega gradbenega podjetja.

A. V.