Moškemu, ki naj bi si dopisoval z njegovo izmišljeno hčerko, izpulil 20.000 evrov

Slika je simbolična.

Kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so v začetku januarja prijeli in kazensko ovadili 40-letnika z območja Krškega. Ta je od moškega, ki naj bi si dopisoval z njegovo domnevno mladoletno hčerko izsilil več kot 20.000 evrov, tudi potem pa z izsiljevanjem ni prenehal.

 

Vse skupaj se je začelo, ko je moški, ki je bil v tem primeru oškodovan, preko družbenega omrežja Facebook prejel prošnjo za prijateljstvo neznane ženske in si pričel z njo dopisovati. Po izmenjavi fotografij je predlagala, da se srečata, kar je zavrnil in dopisovanje prekinil.

Pozneje pa ga je poklical moški, ki se je izdajal za očeta domnevno mladoletne hčerke, s katero naj bi se moški dopisoval. V zameno za izbris komunikacije je začel moškega izsiljevati za denar, mu groziti s pretepom in ubojem. Moški, ki je bil prestrašen in v stiski, mu je izročil več kot 20.000 evrov. 40-letnik pa je tudi po prejemu denarja nadaljeval z izsiljevanjem in moškemu še naprej grozil.

V začetku januarja so policisti v zaključni akciji 40-letnika prijeli in mu odvzeli prostost. S kazensko ovadbo so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

40-letnika so sicer policisti v zadnjih desetih letih že 15-krat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, kot so goljufija, zatajitev, tatvina in velika tatvina, ter zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, kot so rop in grožnja.

S preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin primer sicer nadaljujejo. Menijo, da je žrtev izsiljevalca še več, vendar si te zaradi strahu pred uresničitvijo groženj ne upajo poiskati pomoči oziroma kaznivega dejanja naznaniti policistom.

Na policiji sicer občasno prejmejo prijave izsiljevanja preko spleta in družbenih omrežij. Med oškodovanci so največkrat mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tako kot v opisanem primeru tudi odrasli. Storilci izkoriščajo njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost.

A. V.