S tovornjakom po avtocesti pijan, z načetimi zavorami in brez predpisanega počitka

Ustavljeni tovornjak. Vir: PU Novo mesto.

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa so v petek popoldne pri nadzoru prometa na avtocesti na relaciji Novo mesto–Brežice dohiteli voznika tovornjaka srbskih registrskih oznak, ki je vijugal po vozišču in vozil po odstavnem pasu.

 

Pri pregledu vozila so ugotovili, da vozilo ni tehnično brezhibno, saj je imelo več napak, predvsem na zavornem sistemu. Med drugim je imelo zavorni kolut povsem nabrazdan in napokan, iz vozila je iztekalo olje.

Prav tako so ugotovili, da 43-letni voznik ne spoštuje predpisanega tedenskega počitka, saj je brez tedenskega počitka vozil kar 12 dni zapored. Zatajil je podatke na tahografu, ker je na različne načine prikril. Med kontrolo je bil z njim opravljen tudi preizkus alkoholiziranosti z indikatorjem alkohola, ki je pokazal rezultat 0,77 mg alkohola na liter izdihanega zraka.

Povsem načeti zavorni diski tovornjaka. Vir: PU Novo mesto.

Voznika so izločili iz prometa, mu odvzeli vozniško dovoljenje, zaradi kršitev izdali plačilni nalog v skupnem znesku 4000 evrov in ga zaradi vožnje pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom privedli pred pristojno sodišče v Krškem. Sodnica mu je s sodbo izrekla globo v višini 1200 evrov ter stransko sankcijo 18 kazenskih točk. Vozniku je bil vročen tudi plačilni nalog za pravno osebo za kršitve v skupnem znesku 15.500 evrov.

A. V.