Protestni shod: Brez medicinskih sester ni zdravstva

(vir: arhiv)

Sindikat delavcev v zdravstveni negi se bo danes ob 15. uri v Ljubljani zbral na protestnem shodu. Zahtevali bodo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastale z decembrskih dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva, vladi tudi očitajo ignoranco in neenakopraven odnos do različnih skupin javnih uslužbencev.

Napovedan je protestni shod medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstveni negi, ministrstvo za javno upravo protest ocenjuje kot neutemeljen.

Razlog za protest je nezadovoljstvo z dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva iz lanskega decembra, ko se vlada o plačah medicinskih sester in drugih zaposlenih v plačni podskupini E3 ni niti želela pogajati.

Zaposleni v zdravstveni negi so namreč edini, ki se na resornih pogajanjih, zaključenih decembra lani, sploh niso uspeli uvrstiti na dnevni red pogajanj!

Razlog za to, da so se medicinske sestre odločile stopiti na ulico, sta tudi ignoranca resornega ministra oziroma celotne vlade ter njen neenakopraven odnos do različnih skupin javnih uslužbencev.

Medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice, negovalci bodo na sredinem shodu pokazali, da brez njih ni zdravstva. Opozorili bodo tudi na še vedno manjkajoče kadrovske standarde in normative. Na ulico bodo prišči tudi v zaščito doslej pridobljenih pravic ter se zoperstavili poskusom odvzema ali zamrznitve nekaterih pravic zaposlenih, ki jih obsegajo izhodišča za prenovo plačnega sistema.

Načrtovana izvedba protestnega shoda:

– Začetek zbiranja udeleženk in udeležencev protesta na Trgu Republike v Ljubljani ob 14.30 uri,
– ob 14.55 odhod pred Vlado RS,
– ob 15.05 prihod na Gregorčičevo ulico in pričetek nagovorov (vodstva sindikata, članic in članov ter podpornih organizacij),
– zaključek protestnega shoda (predvidoma med 16.00 in 16.15).

M. D.