Prijeli 94 migrantov in tihotapca, državljana Ukrajine

Fotografija je simbolična.

Slovenski policisti so v preteklih dneh prijeli 94 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, in tihotapca, državljana Ukrajine. Značilno za tokratno poročanje je tudi, da so policisti prijeli dva hrvaška državljana, ki sta nezakonito vstopila v Slovenijo, pa tudi Izraelca, ki je po nezakoniti poti odhajal iz Slovenije.

Ob koncu objavljamo tudi posnetek Avaza, ko so se migranti včeraj iz Vučjaka v BiH odpravili na pot proti Sloveniji.

Po posameznih policijskih upravah so prijeli naslednje število nezakonitih migrantov:

PU Novo mesto: Prijeli 8 migrantov

Prijeli so jih v Podhosti (Dolenjske Toplice), Ruperč Vrhu, Črmošnjicah pri Stopičah, Zalogu (občina Novo mesto) in v Metliki.

PU Novo mesto več o tem ne poroča. Ko bodo sporočili dodatne podatke, za katere smo jih zaprosili, bomo poročilo dopolnili.

Domačini iz Dolenjskih Toplic poročajo, da so jih v Podhosti prijeli 6, med 21. in 22. uro so jih iskali s helikopterjem. Na Ruperč Vrhu so jih prijeli 2, o čemer smo poročali že v soboto. Vprašamo se lahko, kako pravilni so podatki s PU Novo mesto.

PU Ljubljana: Prijeli 24 migrantov

V petek in soboto so prijeli 14 migrantov, včeraj še 10. Prve so prijeli v Kuželju (občina Kostel), Osilnici in Ljubljani, druge pa v Ponovi vasi (občina Grosuplje), Pijavi Gorici in Ljubljani.

Prijeti so se izrekli za državljane Alžirije, Irana, Sirije, Pakistana in Maroka. Postopki s prijetimi še niso zaključeni.

PU Koper: Prijeli 26 migrantov

Na območju Kozine so jih prijeli 11, Kopra 7 in Ilirske Bistrice 6. Prijeti so se izrekli za državljane Pakistana (7), Afganistana (4), Maroka (4), Sirije (4), Tunizije (3) in Bangladeša (2). Na prehodnem mestu Paradiž pa so ločeno oglobili dva hrvaška državljana, ki sta državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopila na mestu,  kjer  ni  mejnega  prehoda oz. to mesto ni določeno za prehajanje državne meje.

PU Celje: Prijeli 22 migrantov in tihotapca – prevoznika

Včeraj popoldne so v Otiškem vrhu (občina Dravograd) prijeli 6 Afganistancev, ki  so  se  v Slovenijo pripeljaliskriti v tovornem vozilu. Vsi so zaprosili za azil.

V bližini Vonarskega jezera (ob Sotli, občina Rogaška slatina) so nato prijeli še 8 migrantov (sedem Iračanov in dva Sirijca). Postopki s prijetimi  še  potekajo. Pridržali so tudi 41-letnega državljana Ukrajine, ki jih je prevažal.

Danes, okoli dveh zjutraj, pa so v Rogatcu (občina Rogatec) prijeli še 8 Afganistancev. Postopki z njimi še potekajo.

PU Maribor: Prijeli 14 migrantov

Policisti Policijske postaje Ormož so v kraju Godeninci prijeli 40-letnega državljana Ukrajine, ki je v svoje vozilo nalagal 4 Irance. Pri pregledu okolice so izsledili še 9 tujce. Ukrajincu je bila odvzeta prostost ter bo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu
sodniku, tujce in sicer 12 Iračanov in enega Iranca  pa so končanem postopku vrnili Hrvaškim varnostnim organom.

V Zgornjem Leskovcu (občina Videm) so prijeli državljana Izraela, ki je imel namen
nedovoljeno  prestopiti  državno  mejo in vstopiti na Hrvaško. Policisti so ugotovili,  da  je Izraelec brez dokumentov in da je v Slovenijo prišel iz Avstrije. Zaradi tega ga bomo predali avstrijskim varnostnim organom.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

To pa je video posnetek Avaza, ki je včeraj spremljal množico migrantov, ko so se iz Vučjaka v BiH odpravili na pot proti Sloveniji.

C. R.