Prijeli 66 migrantov, poročajo o vsaj 300 migrantih, ki so v soboto prešli hrvaško mejo

Fotografija je simbolična. (vir: jabuka.tv)

Slovenska policija poroča o 66 prijetih ilegalnih migrantih v preteklem vikendu, od tega so jih na območju Bele krajine včeraj prijeli 23, na kočevsko-ribniškem v treh dneh 25, na koprskem 16, še o dveh prijetih poročajo iz Središča ob Dravi.

Hkrati bosanski mediji poročajo o približno 300 migrantih, ki so preko planine Plešivica v soboto popoldne prešli na hrvaško stran. Tamkajšnji domačin pa navaja, da jih gre skozi njihovo vas dnevno več sto.

S PU Novo mesto so sporočili, da so policisti včeraj, 9. junija, na območju med Črnomljem in Starim trgom (na Vrhgori) in Dolenji Suhor (občina Metlika) izsledili in prijeli 23 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Prijeti so se izrekli za državljane Pakistana (9), Afganistana (4), Alžirije (4), Kitajske (3), Maroka (2) in Irana (1).

Policijski postopki s prijetimi še niso zaključeni, zato ni znano, ali jih bodo vrnili ali pa odpeljali v azilni dom. O prijetih v petek ali soboto s PU Novo mesto ne poročajo.

S PU Ljubljana pa poročajo, da so policisti v treh dneh prijeli 25 ilegalnih migrantov. Prijeli so jih na območju Livolda, Štalcerjev, Ribnice in Ljubljana.

Prijeti so se izrekli za državljane Alžirije (5), Maroka (6), Irana (9), Sirije (3), Tunizije (1) in Gane (1).

Na območju PU Koper pa so v preteklem vikendu prijeli 16 ilegalnih migrantov. Največ na območju Policijske postaje Ilirska Bistrica (9), sledita Sežana (6), kjer so bili prijeti v dveh vagonih, naloženih s koruzo, ki je prihajal iz Srbije in je bil namenjen v Italijo, in Kozina (1).

Prijeti so se izrekli za državljane Albanije (4), Afganistana (3), Irana (3), Palestina (3), BiH (2) in Pakistana (1). Deset so jih že vrnili na Hrvaško, 6 pa jih je zaprosilo za azil, policisti so jih odpeljali v azilni dom.

S PU Maribor pa poročajo o 2 prijetih v Središču ob Dravi. Izrekla sta se za Alžirca, stara naj bi bila 22 in 26 let. Zaprosila sta za azil, policisti so ju odpeljali v azilni dom.

Iz drugih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

V BiH: Dnevno jih gre več sto proti Sloveniji

Ob vsem tem pa bosansko mediji poročajo, da so se tamkajšnji policisti na območju Plešivice, pri Bihaću, pet ur trudili obrniti okoli 300 ilegalnih migrantov, ki so se podali na pot proti državni meji s Hrvaško. S policisti je bila tudi novinarske ekipa Avaza, katerim pa so ti odsvetovali, naj zaradi lastne varnosti ne gredo v gozd za migranti.

Policistom migrantov ni uspelo vrniti v Bihać, prešli so na Hrvaško.

Eden od domačinov iz kraja Zavalja pa je povedal, da jih gre skozi njihovo naselje dnevno več sto. Če bi jim zaračunaval vodo, bi bil milijonar, je dodal. Hkrati pa priznal, da ga je zelo strah.

Vir: tukaj

C. R.