Prijeli 25 ilegalnih migrantov

Fotografija je simbolična. Na fotografiji migranti na mejnem prehodu Maljevac (med BiH in Hrvaško) (vir: avaz.ba)

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so policisti včeraj in danes do 6. ure izsledili in prijeli 25 ilegalnih migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Prijeli so jih na območju krajev Preloka, Veliki Nerajec, Dolenji Suhor pri Vinici in Dolenja Pirošica. 

Policijski postopki s tujci, državljani Sirije, Turčije, Iraka, Afganistana in Bangladeša še niso zaključeni, so sporočili s PU Novo mesto, zato se ne ve, koliko jih bodo odpeljali naprej in koliko vrnili na hrvaško stran.

PU Ljubljana in PU Koper ne poročata o prijetih migrantih v zadnjih 24 urah.

Izredno stanje ob meji med BiH in Hrvaško, na območju Velike Kladuše

Na mejnem prehodu Maljevac, med BiH in Hrvaško, se je včeraj zbralo okoli 350 migrantov, ki so na vsak način skupinsko, v najmanj treh poskusih, želeli prečkati mejo in nato Hrvaško ter priti v Slovenijo. Nekateri so poskušali pobegniti tudi izven skupin. Očitno jim je to tudi uspelo.

Prišlo je tudi do pretepa tako med migranti samimi, kot napadov na policiste. Uporabljen je bil tudi nož, nekaj ljudi je bilo lažje ranjenih, med njimi tudi policist. Bosansko policijo so prešli, hrvaške pa jim ni uspelo premagati. Na mostu pri prehodu je hrvaška stran popoldne postavila tudi zapore. Po sinočnjem poročanju so imeli hrvaški policisti pripravljene celo vodne topove. Kot kaže, jim teh ni bilo treba uporabiti.

Nekaj migrantov se je vrnilo v Veliko Kladušo, ostali so v šotorih prenočili na območju Maljevca. Navajajo, da bodo vztrajali pri svoji nameri prehoda meje. Bosanski Avaz poroča, da je tudi danes na mejnem prehodu veliko število policistov. 

Današnji Avaz poroča, da je noč minila mirno. Po podatkih policije naj bi bilo danes na prehodu okoli 150 migrantov.

Okoli 150 migrantov je noč prebilo v šotorih, ob cesti, na bosanski strani prehoda. (vir: avaz.ba)
Mejni prehod Maljevac (vir: avaz.ba)

C. R.