Kočevje: Visoka umrljivost zaradi raka, težave zaradi duševnih motenj in manj samomorov

Kočevje, mesto (vir: kraji.eu)

Občina Kočevje spada med najbolj naravno ohranjene predele Slovenije, saj gozd pokriva kar 90 odstotkov celotnega njenega ozemlja. Kljub temu je razvitost občine za petino nižja od povprečja v Sloveniji. Negativen je tudi prirast prebivalstva, večje je tudi število starejših od 80 let.

Stopnja delovne aktivnosti je zelo nizka. Zaposlenih je namreč le dobra polovica delovno aktivnih, pa še ti se v večjem številu dnevno vozijo na delo drugam.

Telesni fitnes otrok je pod povprečjem, nad povprečjem pa je prekomerna prehranjenost otrok.

Pozitivno pa je, da je v občini manj prometnih nezgod z alkoholnimi povzročitelji. Kočevci pijejo tudi bistveno boljšo vodo kot v povprečju ostali v državi.

Ob vsem tem podatki o zdravju kažejo, da je med zaposlenimi veliko bolniške odsotnosti z dela. Vsak zaposleni je bil v zadnjem koledarskem letu na bolniški 18,9 delovnega dneva, kar je skorajda cel mesec, če to upoštevamo z vidika delovnih dni. Slovensko povprečje je 14,4 dneva.

Kaj tare Kočevce?

Bolezni, neposredno pripisljive alkoholu, je med prebivalstvom za desetino več od povprečja v državi. Precej višji pa je delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega tlaka. Zdravila jemlje vsak četrti občan. V občini je tudi več sladkorne bolezni kot v povprečju v državi. Zdravila za to jemlje vsak 16. občan, v državi je to vsak 20.

Srčne kapi prebivalcev v starosti od 35 do 74 let je manj od povprečja, podobno je tudi z možgansko kapjo.

Nad povprečjem pa je število novih primerov raka. V občini je bilo odkritih 571 primerov na 1000 prebivalcev, slovensko povprečje je 559,5.

Zlomov kolka pri starejših prebivalcih je več od povprečja.

Predvsem pa je več prejemnikov zdravil zaradi duševnih motenj. Ta jemlje že skoraj vsak peti občan (v Sloveniji približno vsak sedmi).

Ali drugače, na 100 prebivalcev je prejemnikov 19,1 osebe. Slovensko povprečje je 15,1.

Skoraj trikrat več od povprečja je tudi obolelih zaradi klopnega meningoencefalitisa.

Kako je z rakom in umrljivostjo?

Novo odkritih primerov raka debelega črevesja in danke je manj od povprečja. Več pa je odkritih novih primerov pljučnega raka in raka dojke.

Višja od povprečja je tudi umrljivost prebivalstva. To velja tako za splošno umrljivost kot za umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja.

Skrb vzbujajoče pa je tudi to, da je umrljivost prebivalstva zaradi vseh vrst raka za skoraj 13 odstotkov višja od povprečja v državi.

Razveseljivo pa je, da je v občini bistveno manj samomorov. Teh je kar 40 odstotkov manj kot v državi, kjer zaradi tega umre 20,1 osebe na 100 tisoč prebivalcev, v Kočevju pa je to 12,5 osebe. Umrljivost zaradi samomora je v Kočevju tudi najnižja v regiji.

Vir: nijz.si

J. M.