Pri tihotapljenju migrantov ujeli vidno članico SD

Lidija Mavretič in Dejan Židan, nekdanji predsednik SD, septembra 2017 na sejmu vina v Hong Kongu na Kitajskem. (vir: Instagram)

Pozno sinoči je završalo ob novici, da je znana Slovenka tihotapila migrante. Več medijev je namreč objavilo novico, da so policisti že pred časom odvzeli prostost dvema slovenskima državljanoma, zakonskemu paru iz Metlike. Ukvarjala se naj bi s tihotapljenjem tujcev, ki so nelegalno prestopili mejo.

Par iz Metlike so prijeli policisti Policijske uprave Ljubljane, in sicer na kočevsko-ribniškem območju, pri Sodražici.

Pred dnevi, konec julija, so policisti par pridržali in začeli s predkazenskim postopkom zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, za kar je zagrožena zaporna kazen do 5 let. Policisti so na pristojno državno tožilstvo že podali kazensko ovadbo, v konkretnem primeru naj bi skupaj s pakistanskim sodelavcem pomagala pri tihotapljenju sedmih Pakistancev.

Portal dolenjskanews.com je pri tem prvi objavil, da se prijeta Slovenka ukvarja z vinarstvom, osvojila je naslov prve slovenske vinske kraljice, ukvarjala se je tudi s politiko. Na podlagi tega ni bilo težko priti do imena. Prvi naslov vinske kraljice Slovenije je leta 1996 osvojila Metličanka Lidija Mavretič.

Mavretičeva je nato kot predstavnica podmladka zdajšnje stranke SD (takrat ZLSD) leta 2004 kandidirala tudi na volitvah za Evropski parlament.

Na novico o prijetju Metličanke in njenega partnerja, sicer iz Bosne in Hercegovine, ter dogodke, povezane s tem, se je na svoji Facebook strani odzvala tudi mag. Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela krajina. Zapisala je: “Glede na to, da je SD že cca 10 let v vladnih koalicijah, je sedaj tudi popolnoma razumljivo, zakaj ni želje oziroma se ne sprejmejo ustrezni ukrepi, da se nezakoniti prehodi meje ustavijo oziroma vsaj dejansko poskušajo čim bolj omejiti.”

V SD se sprenevedajo

V SD so sinoči za 24ur.com sicer sporočili, da Mavretičeva po letu 2004 ni več aktivna v stranki. Slednja pa se na telefonske klice ni odzivala. Vendar pa javno objavljene fotografije, tudi na njeni Facebook strani, kažejo, da je bila pogosto v družbi Dejana Židana, predsednika SD. Ena od teh je iz septembra 2017, ko sta skupaj obiskala Kitajsko. Dejan Židan je namreč na svoji FB-strani 13. septembra 2017 objavil zapis in fotografijo s tega obiska, članica delegacije je bila tudi Lidija Mavretič.

Lidija Mavretič tretja z desne.

Nadalje objave na FB-strani Lidije Mavretič kažejo, da je bila aprila 2018 navzoča tudi na kongresu stranke SD v ljubljanskem Cankarjevem domu, kar je na svojem FB-profilu razkril Samo Bevk, poslanec in predsednik Sveta SD za kulturo.

Nevladna organizacija naj bi imela prste vmes pri odprtih vratih panelne ograje

Na portalu dolenjskanews.com so še zapisali, da naj bi nekateri posamezniki poskrbeli za duplikate oz. ponaredke ključev ob panelni ograji ob Kolpi in migrantom prek telefonskih sporočil in koordinat sporočajo, kje so ključi.

Po neuradnih informacijah naj bi šlo za slovensko nevladno in neprofitno organizacijo. Več zaenkrat ni znanega. Od Policije zato pričakujemo, da bo razkrila tudi te podatke.

Lidija Mavretič ima na svoji Facebook strani zapisano, da živi v Ljubljani.

Foto vir: FB, Instagram  in deskgram.kraljicaSladka 

C. R.