Premier Janez Janša se je seznanil z razmerami v DSO Metlika

Vladni predsednik Janez Janša ob obisku DSO Metlika, 22. april 2020. (vir: arhiv)

Poročali smo že, da je predsednik vlade Janez Janša danes popoldan obiskal Dom starejših občanov (DSO) Metlika in se seznanil s tamkajšnjimi razmerami. V DSO je namreč pred kratkim prišlo do več okužb osebja in oskrbovancev z novim koronavirusom.

Odgovornim se je zahvalil za njihovo odzivnost in kooperativnost ter zagotovil, da krizni štab in vlada delata vse, da bi širjenje virusa v Sloveniji čim bolj zajezili.

Zagotovil je, da delajo vse, da bi zdravstvenim in drugim ustanovam, med njimi tudi domovom za starejše, zagotovili dovolj zaščitne opreme, da se bodo lahko lažje spopadli z epidemijo.

Srečanja s predsednikom vlade so se med drugim udeležili direktorica Doma starejših Metlika Ivica Lozar, metliški župan Darko Zevnik in predstavnik Civilne zaščite Metlika Peter Šneljer.

Lozarjeva je ob robu obiska dejala, da so veseli, da so bili končno uslišani v tem, da potrebujejo pomoč. “Za jutri je dogovorjeno, da pridejo prostovoljci, prav tako medicinske sestre, da bomo lahko začeli normalno delati. Danes sta prišli tudi dve predstavnici ministrstva za zdravje, ki sta nam na razpolago kot prostovoljke in nama bosta nudili strokovno pomoč,” je dejala.

Po tej zaslugi bodo lahko v domu namesto dosedanjega 12-urnega uvedli sedemurni delavnik. 12-urni delovnik je bil namreč za zaposlene preveč naporen, je povedala.

Po besedah župana Zevnika je stanje v Metliki trenutno primerno temu, kakršno je v vsej Sloveniji. Zdravstveni dom, kjer je prišlo do prvega izbruha okužbe v Metliki, ki je bila nato prenesena tudi v dom starejših, je po njegovih besedah že saniran in je že začel s prilagojenim programom dela. V domu za starejše pa so razmere še vedno težke. “Do zdaj smo jih nekako uspeli zagotavljati primerno opremo, zdaj pa upamo, da bo to potekalo bolj normalno in bodo zadeve urejene sistemsko,” je dejal.

Po besedah predstavnika Civilne zaščite Metlika Petra Šneljerja metliška civilna zaščita dela z vsemi močmi. “Smo organizirani, naloge so razdeljene in delamo. Vedeli smo namreč, da če si ne bomo pomagali sami, da nam ne bo pomagal nihče,” je dejal.

Od obiska predsednika vlade si obeta predvsem to, da bo zdaj morda lažje dobiti zaščitna sredstva, s katerimi se bodo lahko varneje odpravljali na intervencije.

Predsednik vlade ob obisku DSO Metlika: (od leve) Janez Janša, župan Darko Zevnik, direktorica DSO Ivica Lozar, Maja Kocjan in Peter Šneljer, poveljnik Civilne zaščite. (vir: Twitter)

C. R.